ABD'den İran halkına internet desteği!

İran'da uygulanan başörtüsü yasağına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin ölümü, ülke genelinde yoğun tepkilere neden oldu. İran yönetimi, Emini'nin hayatını kaybetmesinin ardından internet erişime kısıtlama getirdi. ABD Hazine Bakanlığı ise İran'daki internet sansürünün işlevsiz kalması için bir genel lisans yayımladı.

DÜNYA 23.09.2022, 21:12 24.09.2022, 16:53 Hakan Öksüz
ABD'den İran halkına internet desteği!

Başörtüsü yasağına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, dünya kamuoyunda yankı uyandırdı. Ülke genelinde infiale neden olan olaydan dolayı İran yönetimi tarafından alınan internet erişimi kısıtlaması kararı, ABD Hazine Bakanlığını harekete geçirdi.

Mahsa Emini öldü, İran yönetimi interneti kısıtladı!

ABD Hazine Bakanlığı, İranlıların internet hizmetlerine özgürce erişebilmesini kolaylaştırmak için bir genel lisans yayımladıklarını bildirdi. Bilgi akışı özgürlüğüne destek vermeyi sürdüreceklerini kaydeden Bakanlık, "İranlı Mahsa Emini, başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetti. İran yönetimi, bu skandal olayın ardından internet erişimini kısıtladı. ABD, İran'da yaşayan kişilerin internet erişimini özgürleştirmek için harekete geçti." açıklamasında bulundu.

"İran halkına verdiğimiz internet hizmetleri desteğini artırıyoruz"

İran'daki özgür bilgi akışını sağlamak için bu kararı aldıklarına değinen ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, "Mahsa Emini'nin ölümünün ardından cesur İranlılar sokaklara döküldü. İran yönetiminin internet erişimini kısıtlaması doğru değil. ABD olarak İran halkına sunduğumuz desteği iki katına çıkardık. Bu genel lisans sayesinde İran halkı internette özgürce gezebilecek. İran'a sunulan internet hizmetleri yelpazesini genişletiyoruz. İran hükümeti, internet erişimini kısıtlayarak sansür uyguluyor. İran halkının bu sansürü aşması için yardımcı oluyoruz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)