ABD'den İran'a sert tepki!

ABD'den İran'ın uranyum stok limitini aşmasına sert tepki geldi.

DÜNYA 02.07.2019, 00:39
ABD'den İran'a sert tepki!

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve müttefikleri İran'ın nükleer silah edinmesine asla izin vermeyecektir." denildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, zenginleştirilmiş uranyum limitini nükleer anlaşmada belirtilen 300 kilogram stok limitinin üstüne çıkardığını açıklayan İran İslam Cumhuriyeti'ne sert tepki gösterdi.

Ayrı ayrı kınama!

Beyaz Saray ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stok limitini aştığını duyurmasının ardından ayrı ayrı açıklamalarla kararı sert ifadelerle kınadı.

Beyaz Saray Basın Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, İran'ın herhangi bir düzeyde uranyum zenginleştirmesine izin verilmesinin büyük bir hata olduğu belirtilerek, Tahran'ın anlaşmadan önce de anlaşma koşullarını ihlal ettiği ileri sürüldü.

"İran'ın nükleer silah edinmesine izin vermeyeceğiz"

Yazılı açıklamada, "İran için zenginleştirmenin olmadığı nükleer silahların yayılmasını önleme standartlarına geri dönmemiz gerekiyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve müttefikleri İran'ın nükleer silah edinmesine asla izin vermeyecektir." denildi.

İran'a karşı "maksimum baskı" kampanyasının devam edeceğinin altı çizilen yazılı açıklamada, "İran rejimi nükleer emellerinden vazgeçmeli." değerlendirmesinde bulunuldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı da açıklama yaptı

Diğer taraftan yazılı bir açıklama yapan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da İran'a uranyum stok limitini aşmama çağrısında bulundu.

İran'ı "bölgesel anlamda teröre sponsor olmakla" suçlayan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Hiçbir nükleer anlaşma, İran rejimine hiçbir seviyede uranyum zenginleştirme imkanı tanımamalıdır." ifadelerini kullandı.

Pompeo: Uranyum zenginleştirmesine karşıyız

2006 senesinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) alınan kararlara atıf yapan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, uranyum zenginleştirmesiyle ilgili söz konusu kararların halen geçerlililiğini koruduğunu belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo. "Trump yönetimi, uluslararası topluma, İran için zenginleştirmenin olmadığı nükleer silahların yayılmasını önleme standartlarının yeniden uygulanması çağrısında bulunuyor." diyerek, nükleer silahlara sahip bir İran'ın bölge ve tüm dünya için büyük bir tehdit olacağını iddia etti.

Pompeo: ABD, müzakere yapmaya hazır!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Amerika, İran'ın uluslararası barış ve güvenliğe oluşturduğu tehdidi çözmek için bu ülkeyle yeni ve kapsamlı bir anlaşma müzakeresi yapmaya hazırdır." şeklinde konuştu.

İran yönetimi, zenginleştirilmiş uranyum limitini nükleer anlaşmada belirtilen 300 kilogram stok limitinin üstüne çıkardığını ilan etmişti.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Fars'ta yer alan habere göre, Tahran yönetimi yüzde 3,67 zenginleştirilmiş uranyum seviyesini nükleer anlaşmada belirlenen 300 kilogram stok limitinin üstüne çıkardı.

Yorumlar (0)