ABD'den İran'a büyük suçlama

John Kirby, İranlı askerlerin, Rusya Federasyonu'nun Kiev'i bombalaması için Kırım'da yardım ettiğini kaydederek "İran an itibarıyla sahada, direkt olarak savaşa müdahil." dedi.

DÜNYA 20.10.2022, 22:59 21.10.2022, 17:44
ABD'den İran'a büyük suçlama

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü Kirby, Zoom üzerinden gerçekleştirdiği brifingde, ABD dış siyasetine dair Beyaz Saray muhabirlerine açıklama yaptı.

Uzun süredir Rusya Federasyonu'nun İran'dan İHA (insansız hava aracı) alabileceğine dair uyarılarda bulunduklarını anımsatan Kirby, "Rusya, İran'dan satın aldığı insansız hava araçlarını Kırım'a nakletti. Bugün, Kırım'da konuşlu Rus askerlerinin İran pilotlarını kullandığını ve bunu Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki hava saldırılarında da kullandıklarını teyit ediyoruz. İran askerlerinin Kırım'da sahada olduğunu ve bu saldırılarda Rus ordusuna yardım ettiğini biliyoruz." diye konuştu.

Kirby, Rusya Federasyonu'nun bugüne değin İran'dan onlarca İHA aldığını ve bahse konu sevkiyatın süreceğini kaydederek "Dahası, Rus ordusunun mühimmat yokluğundan dolayı ileride, İran'dan karadan karayı hedefleyen füzeler gibi konvansiyonel silahlar almasından endişe ediyoruz." ifadelerini kullandı.


(Kirby)

"İran sahada"

Kirby, İran yapımı insansız hava araçlarının Ukrayna'da hem sivil hem de askeri hedeflere karşı kullanıldığını söyleyerek "Rusya ve İran, İran'ın Rusya'ya İHA verdiğini inkar ediyor ve yalan söylüyor. Bu ülkeler, bütün dünyaya yalan söyleyebilirler ama gerçeği saklayamazlar. İran an itibarıyla sahada, direkt olarak savaşa müdahil." şeklinde konuştu.

ABD'nin hem Rusya Federasyonu'na hem de İran'a yönelik sert yaptırımlarına devam edeceğinin altını çizen Kirby, "İran'ın Rusya'ya silah satışını zorlaştıracağız." dedi.

Kirby, halihazırda İran ile gerçekleştirilecek bir nükleer anlaşmanın da gündemlerinde bulunmadığını ifade ederek "An itibarıyla odağımızda diplomasi yok." sözlerini sarf etti. 

Rusya Federasyonu'nun ilk başlarda İran İHA'larını kullanırken problemler yaşadığını, bu sebeple de İranlı askerlerinin eğitim için Kırım'a gittiğini kaydeden Kirby, İHA'ları yönlendirenlerin Rus ordusu olduğunu belirtti. 

Yorumlar (0)