ABD'den Irak'a "Üslerimize saldırıları engelleyin" çağrısı!

ABD Savunma Bakanı Esper, Irak'a ABD askerlerini barındıran üslerin saldırılardan korunması çağrısında bulundu.

DÜNYA 16.12.2019, 15:19
ABD'den Irak'a "Üslerimize saldırıları engelleyin" çağrısı!

Irak Başbakanlığı, ABD Savunma Bakanı Mark Esper'in Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi'yle görüştüğünü ve ABD askerini barındıran üslerin saldırılardan korunmasını istediğini açıkladı. Esper'ın Irak Başbakanı'yla görüşmesi, ABD'li bir ordu yetkilisinin ABD askerlerini barındıran Irak üslerinin İran destekli gruplar tarafından saldırıya uğradığını iddia etmesi ve bu saldırının Irak'taki her grubu çatışmaya yönlendirdiğini açıklamasından hemen sonra geldi.

ABD üsleri sıkça saldırıya uğruyor

ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin Irak'ta bulunan üstleri, geçtiğimiz haftalarda kimsenin üstlenmediği saldırılara uğramaya başladı. Roket saldırılarının sıklaşması üzerine ABD üslerinin güvenliğini sağlamak için Irak hükümetiyle temasa geçti.

Kanıtlar İran destekli grupları gösterdi

Saldırıları resmi olarak üstlenen bir grup olmasa da ABD adına Reuters'e konuşan ordu yetkilisi, alınan istihbaratlara ve adli incelemelere göre roket saldırılarının İran destekli Şii Müslüman militan gruplar tarafından düzenlendiği bilgisine ulaştıklarını açıkladı.

Esper'a "tek taraflı adım atmayın" uyarısı

Irak Başbakanlığı'nın açıklamasında ABD Savunma Bakanı Esper Irak Başbakanı Abdülmehdi'ye askeri üslerin saldırıya uğramasının kendisini endişelendirdiğini ve bunları durdurmak için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini aktardı. Irak Başbakanı ise ABD Savunma Bakanı'nı tek taraflı bir adım atılmaması gerektiğini, böyle bir adımın durumu kontrol edilemez bir noktaya getirebileceğini ve Irak'ın bağımsızlığını tehlikeye atacağını aktardı.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, hükümet karşıtı protestoların yoğunlaşması ve bu protestolarla mücadele yöntemlerinin sertliği yüzünden geçtiğimiz ay görevinden istifa etmişti, ancak yeni bir başbakan seçilene kadar geçici olarak görevi üstlendi.

Yorumlar (0)