ABD'den Irak'a: Askerleri çekersek, yardımı keseriz!

ABD, Irak’taki askerlerinin ülkeden çıkarılması durumunda Bağdat’a yaptığı 250 milyon dolarlık askeri yardım sonlandıracak.

DÜNYA 15.01.2020, 14:05
ABD'den Irak'a: Askerleri çekersek, yardımı keseriz!

ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Yakın Doğu İşleri Bürosu, Irak’a yapılan "çeyrek milyar dolarlık askeri yardım"ın hepsini mevcut mali yılda kesme planı üzerinde çalıştığı iddia ediliyor.

Haber, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Ortadoğu'dan sorumlu Bakan Yardımcısı Joey Hood’un, Irak’ın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması durumunda yaptırımlarla karşılaşabileceği uyarısından sonra geldi.

"S-400 alımı, yaptırımların tetikleyicisi olur"

Hood, "S-400 alımı muhtemelen yaptırımların tetikleyicisi olur, bu yüzden partnerlerimize bu alımı yapmamayı tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

"Irak, ABD askerlerini çekilmesi kararını vermişti"

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin 3 Ocak’ta Bağdat’ta ABD operasyonu sonucu öldürülmesinden sonra Irak, ülkedeki Amerikan askerlerinin çekilmesine karar vermiş hatta süreç için Washington yönetiminden bir mekanizma oluşturulmasını istemişti.

ABD’li yetkililer tam bir geri çekilmeyi ısrarlı bir şekilde geri çevirmişti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien da "ABD’nin bölgede kendi şartlarına tabi olduğunu" aktarmıştı.

Yorumlar (0)