ABD'den 'İdlib' çağrısı: Ateşkese uyun!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ortagus, Rusya ve Esed rejimine bölgede ilan edilen ateşkese uyma ve hava saldırılarının neden olduğu insanî krize cevap verebilecek bir koridor açma çağrısında bulundu.

DÜNYA 24.07.2019, 08:14 24.07.2019, 08:16
ABD'den 'İdlib' çağrısı: Ateşkese uyun!

ABD yönetimi, Rusya ve Beşşar Esed rejiminin Suriye'de İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki yerleşim yerlerine gerçekleştirdiği yoğun saldırıları kınadı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, İdlib'in Marratinnuman ilçesine düzenlenen hava saldırılarına ilişkin yazılı bir açıklamada bulundu.

ABD'nin sivilleri hedef alan saldırıları kınadığını ifade eden Ortagus, Rusya ve Esed rejiminin 3 aydır düzenlediği hava saldırılarının çocuk ve sivilleri katlettiğine, bölgeyi daha istikrarsız hale getirdiğine ve en az 330 bin insanın içinde bulunduğu güç olan yaşam koşullarını daha da zorlaştırdığına dikkat çekti.

"Saldırılar, çaresizliğin bir parçasıdır"

Morgan Ortagus, "Bu devam eden saldırılar, Esed rejimi ve müttefiklerinin bölgedeki sorunlara silahlı bir çözüm bulma konusundaki isteklerini gösteriyor. Bu saldırılar, çaresizliğin bir parçasıdır." diye konuştu.  

Ayrıca Rusya ve Esed rejiminin, sivil yapıları ve Birleşmiş Milletler (BM) ile çalışan sağlık merkezlerini kasten vurarak uluslararası hukuku yok saydığını vurgulayan Ortagus, başta Beyaz Baretler olmak üzere birçok insani yardım gönüllüsü ve ambulans sürücülerinin bile hedef alınmasına tepki gösterdi. 

"Bölgede ilan edilen ateşkese uymaya çağırıyoruz"

Ortagus, yaptığı açıklamada, "Kısa bir süre önce iki Beyaz Baret gönüllüsü, hava saldırılarında yaralanan insanlara yardım ederken öldürüldü. Ayrıca Rusya ve rejim, son 2 ayda Güney İdlib'deki 3'ü BM tarafından desteklenen en az 8 su tesisini yok etti. Bu tesisler BM'ye göre en az 250 bin kişiye içme suyu sağlıyordu." ifadelerine yer verdi. 

Diğer bir yandan, düzenlenen saldırıların siyasi gelişmeleri de olumsuz etkilediğini belirten Morgan Ortagus, "Rusya ve Esed rejimini, bölgede ilan edilen ateşkese uymaya ve BM Güvenlik Konseyi kararı uyarınca hava saldırılarının sebep olduğu insani krize cevap verebilecek bir koridor açmaya çağırıyoruz." dedi. 

Yorumlar (0)