ABD'den Hizbullah kararı

ABD yönetimi, üst düzey bir Hizbullah güvenlik yetkilisini de yaptırım listesine aldı.

DÜNYA 09.07.2019, 20:08
ABD'den Hizbullah kararı

ABD-İran gerilimi devam ederken ABD yönetimi, Lübnan Parlamentosu'nda görevli iki Hizbullah milletvekilini ilk kez yaptırım listesine eklediğini duyurdu.

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisinden (OFAC) yapılan yazılı açıklamada, söz konusu yaptırım kararı açıklandı.

"SİYASİ EYLEMLERİYLE ŞİDDET EYLEMLERİNİN FARKI YOK"

Açıklamada, "Bugün OFAC, ayrıcalıklı pozisyonlarını Hizbullah'ın ve İran'ın kötücül ajandalarını yaymak için kullanan bazı önemli siyasi ve güvenlik unsurlarını yaptırım listesine almıştır. OFAC, spesifik olarak Hizbullah milletvekilleri Amin Sherri ile Muhammed Hasan Ra'd'ı ayrıca Hizbullah güvenlik yetkilisi Wafiq Safa'yı listeye eklemiştir. Bugünkü yaptırımlar, Hizbullah'ın siyasi eylemleriyle şiddet içerikli eylemleri arasında bir fark olmadığını da göstermektedir. ABD, Lübnan hükümetini, İran ve onun terörist uzantılarından koruma çabalarına devam edecektir." denildi.

Lübnan Parlamentosu'nda görevli Sherri ve Ra'd'ın yanı sıra Lübnan'da Hizbullah adına güvenlik işlerini yürüten Safa da listeye eklendi.

Söz konusu yaptırımlar uyarınca, ilgili kişi ve kurumların ABD'ye girişleri yasaklanırken varsa mal varlıkları da donduruluyor. 

ABD yönetiminin 2017'den beri 50'den fazla Hizbullah yetkilisini yaptırım listesine aldığı kaydediliyor.

ABD ile İran arasındaki gerilim devam ederken son olarak İran yönetimi, nükleer anlaşmada yer alan zenginleştirilmiş uranyum stok miktarını aşacağını ilan etmiş, ABD yönetimi ise bu karara sert çıkmıştı.

Yorumlar (0)