ABD'den Hafter'e: Bu son şansın!

Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) askeri heyetin, Libya'da darbeci Halife Hafter ile görüşmede bulunarak yeni bir ateşkes tavsiye ettiği kaydedildi. Söz konusu heyet, Halife Hafter için "son şans" olarak nitelendirildi. 

DÜNYA 17.07.2020, 09:42
ABD'den Hafter'e: Bu son şansın!

İddiaya göre, Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) askeri heyet, Libya'da darbeci Halife Hafter ile görüştü. 

Halife Hafter'e yakın bir kaynak, söz konusu heyeti darbeci lider için "son şans" olarak değerlendirdi. 

Söz konusu heyet, Halife Hafter ile gizli bir şekilde görüşerek, "petrol hilali bölgesinden tamamen askeri birliklerini çekmesi", "yeni bir ateşkesi onaylaması" ve "burada Birleşmiş Milletler (BM) denetiminde bir barış gücünün konuşlandırılmasına onay vermesi" şeklinde teklif sundu. 

Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) yakın basın kaynakları, Libya'da son dönemde savaş yanlısı açıklamaların arttığını ancak Halife Hafter'in Sirte'den Ecdabiye şehrine çekilmesini sağlamak amacıyla gizli görüşmelerin gerçekleştirildiğini ileri sürdü. 

Halife Hafter'in söz konusu çekilmeyi onaylamasına karşılık Fayiz es-Serrac liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) Cufra ile Sirte'ye yönelik operasyon yürütmeyeceği ifade edildi. 

"Libya’ya zarar verenlere yaptırım uygulanacak"

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Trablus Büyükelçiliği, Halife Hafter'e bağlı milislerin petrol üretimine son verileceğine ilişkin yaptığı konuşmalardan rahatsız olunduğunu belirterek, Libya'nın ekonomisine zarar verenlere ve askeri anlamda gerginliği artıranların yalnız bırakabileceklerini ve kendilerine yaptırım uygulanabileceğini ifade etmişti. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Halife Hafter için mücadele eden Rus Wagner'in başındaki Yevgeniy Prigozhin ile kendisiyle bağlantısı olan şahıslar ve kurumlara yönelik yaptırım uygulanacağını bildirmişti. 

Yorumlar (0)