ABD'den gerilimi tırmandıracak hamle!

Amerika Birleşik Devletleri, İran petrolü taşıyan 4 tanker gemiye el koyarak gerilimi tırmandıracak bir ilke imza attı.

DÜNYA 14.08.2020, 09:03 14.08.2020, 13:51
ABD'den gerilimi tırmandıracak hamle!

Washington yönetimi, Venezuela'ya doğru yola çıkan ve İran petrolünü taşıyan 4 tanker gemiye, İran'a yönelik yaptırımlar sebebiyle el koydurdu. ABD yönetimi, 4 tankere "İran'a yaptırımları deldiği" gerekçesiyle el konulduğunu duyurdu.

Wall Street Journal gazetesinin Amerikalı üst düzey yetkililere dayandırarak hazırladığı haberde, Amerikan savcılarının geçtiğimiz ay İran'ın Venezuela'ya petrol gönderdiği 4 tankere el koymak için dava açtığı belirtildi.

Wall Street Journal gazetesinin haberinde Bella, Bering, Luna ve Pandi isimli 4 gemiye, yakın zamanda açık denizde el konulduğu ve gemileri Teksas eyaletine bağlı Houston limanına bağlamak için ilerlediği bildirildi.

Wall Street Journal gazetesine bilgi veren askerî yetkililer, gemilere el konulması için askerî güç kullanmaya gerek kalmadığını, tankerlere el konulmasının ise "İran'a yönelik yaptırımlar kapsamında" gerçekleştiğini kaydettiler.

Yaşanan bu "gemilere el koyma" olayı ile ABD ilk kez İran petrolünü taşıyan tankerlere el koymuş oldu ve büyük bir krizin de fitilini ateşledi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin İran'a "nükleer programı" gerekçesiyle uyguladığı yaptırımlar çerçevesinde, İran'ın petrol gelirinin kesilerek ekonomisinin zora sokulması hedefleniyor. İran nükleer programını "barışçıl niyetle" yaptığını açıklamasına ve nükleer tesisleri uluslararası gözlemcilere açmasına rağmen ABD görüşmelerden çekilmiş ve ağır yaptırım programlarını hayata geçirmişti.

NOT: Bu haber, yayına girdikten 4 saat sonra İran tarafından yalanlandı. İran'ın açıklamasını okumak için bu habere bakınız.

İRAN'IN AÇIKLAMASI ŞOK ETTİ >>

Yorumlar (0)