ABD'den gerilimi tırmandıracak adım! Rum askerlerini eğitecek!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Rum ordusunu eğitme kararı verdi. ABD Savunma Bakanlığı, eski Varşova Paktı ülkelerine uygulamış olduğu özel eğitim ve iş birliği programına Kıbrıslı Rumları dahil etti.

DÜNYA 03.10.2022, 14:46 03.10.2022, 16:34
ABD'den gerilimi tırmandıracak adım! Rum askerlerini eğitecek!

ABD, 2023 mali yılı için Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) ilişkin silah ambargosunu kaldırmasından sonra şimdi de Rum askerlerini eğitecek.

ABD, Rumları eğitecek

ABD Savunma Bakanlığı, eski Varşova Paktı ülkelerine yönelik uygulamış olduğu özel eğitim ve iş birliği programına Kıbrıslı Rumları dahil etti. 

Rum Savunma Bakanı Haralambos Petridis, iş birliği ve eğitim programına alınmaktan dolayı büyük memnuniyet duyduklarını aktardı. Petridis, ''ABD ordusu ile stratejik iş birliğini derinleştiren önemli bir adım bu. İş birliğimiz sürekli gelişecek'' sözlerini kullandı. 

New Jersey Ulusal Muhafızlık Bürosu Pentagon'a, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile askeri iş birliği yapmak için başvuru yaptı. Pentagon ise bu başvuruyu kabul etti. 

"Güçlü bir biçimde destekliyoruz"

Başvurunun kabulünün ardından Senato İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez eyaletteki 7 diğer Kongre üyesi ile birlikte, Ulusal Muhafız Bürosu Stratejik Planlar ve Politika Direktörü Tümgeneral Randolph Staudenraus'a mektup gönderdi. Bu mektupta başvuruyu güçlü bir şekilde desteklerini söyledi.

Mektupta, Ulusal Muhafız Bürosu Devlet Ortaklığı programının, dünya genelinde ABD Güvenlik iş birlikleri için kritik bir araç olduğunu, Ulusal Muhafız güçlerinin, dünya çapında 85 ortaklığı ile 6 coğrafi bölgede bulunduğuna dikkat çekildi.

Arnavutluk'un NATO üyeliğinde etkili oldu

20 yıllık ortaklık sonucunda New Jersey Ulusal Muhafız ordusunun Arnavutluk'ta görev yaptığını ve iş birliği aracılığıyla Arnavutluk'un NATO üyesi olunmasında önemli faktör olduğunu, New Jersey Ulusal Muhafız ordusunun ortaklık için Kıbrıs'ı da kapsayacak bir biçimde genişletmeye hazır olduğunu aktardı.

Mektupta ABD'nin Doğu Akdeniz'de güvenlik konusundaki çabalarını da destekleyeceği eklendi ve "New Jersey'den Arnavutluk’a rutin bir şekilde KC-135 ve C-32'lerin uçuşu gerçekleşiyor. Arnavutluk’tan da Güney Kıbrıs’a ek olarak bir buçuk saatte uçuş gerçekleştirilebilir" sözlerine yer verildi.

New Jersey Ulusal Muhafızları'nın, müttefikleri güçlendirme ve eğitmede kararlı olduğuna vurgu yapılmıştı.

Birlikler, göreve çağrılabiliyor

ABD Ordusu altında özel bir birlik olarak değerlendirilen hava ve kara Ulusal Muhafız Birlikleri, hem eyaletler hem de federaller düzeyinde göreve çağırılabiliyor.

450 bine yakın Ulusal Muhafız askerlerinin eğitimlerini ve rütbe atamasını eyalet yönetimleri yapıyor. Federal hükümet ise birliklerin bütçesini belirliyor. Eyalet valileri, kamu güvenliği ve afetler için Ulusal Muhafızları göreve çağırabiliyor.

Aynı şekilde Başkanlar da ulusal güvenlik ihtiyaçları halinde ülke genelinde Ulusa Muhafızları kullanabilir. Ulusal Muhafız Birliği askerlerinin büyük bir bölümü, yarı zamanlı olarak görev yapıyor. Bu askerler aktif görevde olmadıklarında, yıl içinde iki hafta devam eden ve ayda bir hafta sonu gerçekleşen kamplarda askeri eğitim görüyor. 

Ulusal Muhafız birlikleri daha önceden Afganistan ve Irak'ta görev almış hatta Ukraynalı askerlere eğitim vermişlerdi.

Yorumlar (0)