ABD'den F-16 açılımı: Ukrayna'yı uyarmaya hazırız

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesi konusuna dair açıklamalar yaptı. İlk etapta pilotların eğitileceğini söyleyen Sullivan, kaç adet uçak gönderileceğine ve teslimatın zamanına dair bilgi vermedi. Sullivan, "Ukrayna'nın, F-16 uçaklarıyla Rus topraklarına taarruzda bulunmasını desteklemeyiz. Ukrayna'yı bu konuda uyarmaya hazırız." dedi.

DÜNYA 20.05.2023, 10:52 Hakan Öksüz
ABD'den F-16 açılımı: Ukrayna'yı uyarmaya hazırız

Japonya'nın Hiroşima kentinde basın toplantısı düzenleyen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, G7 Liderler Zirvesi'nde ele alınan bazı konulara değindi. 

ABD Başkanı Joe Biden'ın toplantıdaki mevkidaşlarına, "Ukrayna'ya F-16'lar ve dördüncü nesil savaş uçakları gönderilmesi" hakkında bir öneride bulunduğunu kaydeden Sullivan, "Ukraynalı pilotların eğitimi için verilecek ortak desteğe katkı sunacağız. Ukrayna Hava Kuvvetlerinin geliştirilmesi önem arz ediyor. Eğitim devam ettikçe söz konusu uçakların ne zaman ve kaç adet teslim edileceği konusu da netleşecek." dedi.

"F16 uçaklarıyla Rus topraklarına taarruz yapılmasını desteklemeyiz"

Ukrayna'ya F-16 verilmesi seçeneğinin her zaman masada olduğunu kaydeden Sullivan, "Bu uçaklar, Ukrayna'nın savunmasının güçlendirilmesi için önemli. Dördüncü nesil savaş uçakları ile birlikte Rusya'ya karşı daha caydırıcı bir Ukrayna Hava Kuvvetleri olacak. İlk etapta Ukraynalı pilotlar eğitilecek. Bununla birlikte F-16, şimdilik Ukraynalıların ana ihtiyacı değil. Eğitim şimdi başlayacak ama uçakların gönderileceği tarihe daha sonra karar verilecek. Ukrayna'nın, F-16 uçaklarıyla Rus topraklarına taarruzda bulunmasını desteklemeyiz. Ukrayna'yı bu konuda uyarmaya hazırız." ifadelerini kullandı.

Biden onayladı, Zelenskiy teşekkür etti

ABD basınında çıkan haberlere göre Biden, Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesini onayladı. Gelecek aylarda kaç adt uçağın ne zaman Ukrayna'ya gönderileceğinin netleşeceği kaydedildi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, söz konusu bilgiyi doğruladı ve Biden'a teşekkürlerini iletti. 

Yorumlar (0)