ABD'den Danimarka'ya skandal 'YPG' teklifi

ABD'nin Danimarka'ya terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD/YPG'lileri eğitmesini teklif ettiği bildirildi.

DÜNYA 10.07.2019, 11:38 10.07.2019, 11:43
ABD'den Danimarka'ya skandal 'YPG' teklifi

ABD'nin, Danimarka'ya Suriye'ye asker göndermesini ve PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD/YPG'lileri eğitmesini teklif ettiği belirtildi.

Danimarka'nın saygın gazetelerinden Politiken'de yer alan haberde, ABD'nin Danimarka'dan Suriye'ye asker göndermesini ve PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD/YPG'lileri eğitmesini istediği ifade edildi. 

Haberde, ABD'nin bu isteğinin Danimarka Parlamentosu'nun Dış Politika Komisyonu'nda da ele alındığı kaydedildi.

Danimarka'da geçen ay göreve gelen yeni hükümetin Türkiye ile ABD arasında bir seçim yapmak zorunda kalacağı, bu nedenle hükümeti zor bir süreç beklediği vurgulanan haberde, Danimarka Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığının da konu hakkında yorumda bulunmaktan kaçındığı belirtildi.

Ayrıca, Danimarka'nın ABD'nin isteğine nasıl karşılık vereceği konusunda herhangi bir bilgi verilmedi.

Tek partili azınlık hükümetini kuran, Sosyal Demokrat Parti'ye dışarıdan destek veren Sosyalist Halk Partisi ve Birlik Listesi (Kızıl-Yeşiller), PYD/YPG'ye karşı ılımlı bir politika yürütüyor. 

"Almanya, Suriye'ye asker göndersin"

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Almanya'nın, Suriye'nin kuzeyindeki siyasi süreç ve DEAŞ ile mücadelede aktif bir rolü bulunduğuna dikkat çekmişti. Jeffrey, Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, Almanya'dan askeri anlamda daha fazla destek beklediklerini bildirmişti.

"Alman askerlerinin bizim bir kısım bir kısım askerlerimizi ikame edebilmelerini istiyoruz." ifadesini kullanan Jeffrey, Anti-DEAŞ koalisyonundaki partnerlerinden daha fazla görev yapabilecek gönüllüler aradıklarını vurgulamıştı. 

Jeffrey, "Almanya'nın bu konuda daha fazla şeyler yapacağını umuyoruz." demişti.

Talep edilen askerlerin savaş birliği olmasının temel öncelikleri olmadığın belirten James Jeffrey, "DEAŞ, en iyi Suriye'deki yerel güçler ile püskürtülebilir. Ancak hava desteği, lojistik, eğitim ve teknik yardım konularında belirli bir uluslararası güce ihtiyaç var." açıklamasında bulunmuştu.

Yorumlar (0)