ABD'den Çin'i kızdıracak hamle! Silah satacak

ABD, Tayvan'a 2,2 milyar dolarlık silah satışına onay vererek Çin'i kızdıracak bir hamlede bulundu.

DÜNYA 09.07.2019, 10:14 09.07.2019, 10:23
ABD'den Çin'i kızdıracak hamle! Silah satacak

Pentagona bağlı ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA), ABD Dışişleri Bakanlığının Tayvan'a silah satışlarını onayladığına ilişkin Kongreyi bilgilendirdi.

ABD yönetiminin aldığı karara göre, Tayvan'ın 2,2 milyar dolar karşılığında 108 adet Amerikan M1A2T Abrams tankı ve 250 Stinger füzesi alacağı tahmin ediliyor. 

Bunun yanında, söz konusu pakete çok sayıda otomatik silah, mühimmat, Hercules zırhlı muharebe araçları, ağır araç taşıyıcıları ve ilgili destek ekipmanlarının dahil olduğu bildirildi. 

Bilgilendirmede, Tayvan'a yapılması planlanan bu satışın ülkenin savunma kabiliyetine katkıda bulunacağı ifade edilirken, bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmeyeceği kaydedildi. 

Tayvan'ın ana silah tedarikçisi 

ABD, Çin'in kendisine ait bir eyalet olarak gördüğü Tayvan'ın uzun zamandır ana silah tedarikçisi konumunda bulunuyor. ABD resmi olarak bu ülkeyi tanımasa da savunma amaçlı silah satmaya devam ediyor.

Tayvan Başkanlık Sözcüsü Chang Tun-han, silah satışına ilişkin yazılı bir açıklamada bulunmuştu. Chang Tun-han, ülkesinin silah alımına hız kazandıracağını ve ABD ile askeri anlamda 'daha yakın bir ilişki' kuracağını bildirmişti. 

Satış görüşmelerinin başlaması için Kongrenin 30 gün içerisinde itiraz etmemesi gerekiyor. 30 günün sonunda ABD’nin, Tayvan'a teklif mektubunu sunmasıyla satış görüşmeleri başlayacak.

Satışı onaylanan silahlar, Amerikan General Dynamics Corp ve Raytheon firmaları tarafından üretiliyor. 

Yorumlar (0)