ABD'den Çin'i kızdıracak F-16 hamlesi

ABD Dışişleri Bakanlığı, Tayvan'a 8 milyar dolar değerinde 66 adet F-16 Blok 70 tipi uçağının satışına onay verdi.

DÜNYA 21.08.2019, 10:34
ABD'den Çin'i kızdıracak F-16 hamlesi

ABD Savunma, Güvenlik İşbirliği Ajansı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Taipei Ekonomik ve Kültürel Temsilcilik Ofisine muhtemel dış askeri satışlar kapsamında 8 milyar dolar değerinde 66 adet F-16C/D Blok 70 tipi uçağı ve ilgili elemanlarının satışına onay verdi." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, söz konusu satış onayının Kongre'ye iletildiği bildirildi. 

Taipei Ekonomik ve Kültürel Temsilcilik Ofisi, ABD ile Tayvan arasında resmi diplomatik ilişki bulunmaması nedeniyle Washington'da Tayvan'ı temsil ediyor.

"Adımlarımız ABD'nin geçmişteki politikası ile tutarlı"

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"Başkan (Donald Trump) geçen hafta Perşembe veya Cuma bu F-16 satışı için adım atmamız konusunda Kongre'ye gönderilecek tebligatı onayladı. Bunlar (satışlar), Çin ile ABD arasındaki üç ortak ortak bildirinin yanı sıra anlaşma ve tarihi ilişkilerle örtüşüyor. Adımlarımız ABD'nin geçmişteki politikası ile tutarlıdır. Biz sadece tüm taraflara verdiğimiz vaatlerimizi yerine getiriyoruz."

ABD yönetiminin daha önce doğrudan Tayvan'ı muhatap alması Çin ile ABD arasında diplomatik gerilime yol açmıştı. 

ABD, 1972'den beri Tayvan'ı resmi olarak Çin'in bir parçası olarak tanıyor ancak 1979'da geçirilen Tayvan'la İlişkiler Yasası kapsamında Tayvan ile ilişkilerini gayri resmi olarak sürdürüyor.

Yorumlar (0)