ABD'den Çin'e gözdağı: "Sonuçları ağır olur..."

Jen Psaki, Çin’in Rusya’ya yönelik askeri malzeme desteğinde bulunması ve Rusya'ya yönelik yaptırımları delmesi halinde bunun Pekin yönetimi için neticeleri olacağını ifade etti.

DÜNYA 15.03.2022, 00:14
ABD'den Çin'e gözdağı: "Sonuçları ağır olur..."

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, gerçekleştirdiği basın toplantısında, Rusya’nın Çin’den askeri malzeme isteğinde bulunduğuna dair iddialara değindi.



"Çin'i uyardık"

Bu husustaki istihbaratın ve atılacak olan adımların detaylarına girmeyeceğini kaydeden Psaki, ÇKP (Çin Komünist Partisi) Dışişleri Komisyonu Direktörü Yang Cieçı ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Roma'da gerçekleştirdiği toplantıya işaret etti.

Psaki, "Sullivan, burada açık ve net bir şekilde, Çin'in Rusya'ya yönelik askeri yardım ve diğer tüm yardımları vermesinin savaşa destek verilmesi ve yaptırımların delinmesi manasına geldiğini ve bunun neticeleri olacağı hususunda Çin'i uyardı. Fakat bu neticelerin ne olacağı hususunda detay veremem. Bu hususta müttefik ve partner ülkeler ile görüşüyoruz." dedi. 

Dışişleri de Çin'i uyardı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise gerçekleştirdiği günlük basın toplantısında, bahse konu iddialara değindi.

Sullivan'ın Yang ile İtalya'nın başkenti Roma'da yaptığı görüşmesinde, Ukrayna sorununu geniş bir biçimde ele aldığını kaydeden Price, söz konusu konuşmanın detaylarını aktaramayacağını ifade etti.

Price, Batı'nın ve ABD'nin Ukrayna savaşı sebebiyle Rusya'ya yönelik yaptırımlarının ortada olduğunun altını çizerek, "Çin, Rusya'ya askeri manada yahut yaptırımları delecek biçimde yardım ederse bunun neticeleri olur." şeklinde konuştu.

Çin'in Rusya'ya ekonomik ve askeri yardıma bir hayli istekli olduğu yönünde ABD'nin NATO üyelerine diplomatik yazışma ile bilgi aktardığı yönündeki haberler hususunda ise Price, "Bu hususun detaylarına girmeyeceğim. Moskova'nın saldırgan tavrına dair endişelerimizi tabii ki müttefiklerimizle konuşuyoruz ancak bunun detaylarına burada girmem mümkün değil." dedi.

Pentagon: Yakından izliyoruz

Pentagon’da bir grup basın mensubuna, Rusya-Ukrayna savaşına dair yorumlarda bulunan üst düzey bir yetkili de Rusya’nın harekatının büyük oranda yavaşladığını öne sürdü.

Rusya’nın Pekin yönetiminden askeri malzeme isteğinde bulunduğuna dair iddiaların anımsatılması üzerine yetkili, “Bu hususta haberler gördük ve size yalnızca bu hususu çok yakından izlediğimizi ifade edebilirim. Yönetimden diğer yetkililerin de söylediği gibi Çin bu savaşta Rusya’yı desteklerse bunun neticeleri olur.” sözlerini sarf etti.

Çin’in daha evvel Batı'yı suçlayarak üstü örtülü bir şekilde Rusya’nın yaptıklarına onayladığını ileri süren yetkili, askeri malzeme desteği hususunda istihbarat değerlendirmesi hakkında konuşmayacağını fakat bu durum da dahil olmak üzere Çin’in savaş ile ilgili pozisyonunu yakından izlediklerini dile getirdi.

Rusya: Yardıma ihtiyacımız yok

Rusya, Pekin yönetiminden Ukrayna savaşı için askeri malzeme istedikleri iddialarını kesin ifadelerle yalanlamıştı.

Kremlin Sözcüsü Peskov, gerçekleştirdiği açıklamada, Rusya'nın hiçbir ülkeden yardım almadan Ukrayna kentlerinin tam kontrolünü sağlayabileceğini iddia etmişti.

Çin: ABD dezenformasyon yapıyor

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien ise gerçekleştirdiği açıklamada, Rusya'nın yardım istediği iddiasını reddetti.

Cao, söz konusu iddialara ilişkin olarak, "ABD, Ukrayna üzerinden ülkemizi hedef alan dezenformasyon yaymaya çalışıyor. Bu, art niyetli." diye konuştu.

Ukrayna krizinde bütün tarafları itidale çağıran Cao, "Tansiyonu yükseltecek adımlar yerine diplomatik çözümlere yönelmeliyiz." dedi.

Yorumlar (0)