ABD'den çarpıcı Rusya iddiası: Şubat ayı başında...

ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas Greenfield, Rusya'nın, Belarus-Ukrayna hududundaki asker sayısını şubat ayı başında 30.000'e çıkarmaya hazırlandığını söyledi.

DÜNYA 31.01.2022, 23:15
ABD'den çarpıcı Rusya iddiası: Şubat ayı başında...

BMGK (BM Güvenlik Konseyi), ABD'nin isteği üzerine Rusya-Ukrayna krizini görüşmek üzere bir araya geldi.

Rusya, toplantının gerçekleştirilmesini engelleme teşebbüsünde bulundu ve oylama yapılmasını istedi. Çin, Rusya'dan yana oy kullanırken, BMGK'nin geçici üyeleri Hindistan, Kenya ve Gabon ise 'çekimser' kaldı. Toplantının gerçekleştirilmesi için gereken 9 oya ulaşılması üzerine Rusya'nın teşebbüsü başarısız oldu.

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, ABD'yi 'megafon diplomasisi' ile suçladı.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Greenfield ise Rus Büyükelçi'ye yönelik olarak, "Sizin hududunuzda 100.000 asker olsa ne denli rahatsız olurdunuz? Bunu hiç düşündünüz mü?" sözleriyle cevap verdi.

"Rusya yalnızca Ukrayna'yı değil, tüm Avrupa'yı tehdit ediyor." diyen Greenfield, bahse konu yığınağın Avrupa'daki en büyük askeri yığınak olduğunu kaydetti. 

Greenfield: Ukrayna-Belarus hududundaki Rus askerlerinin sayısı 30.000'i geçecek

Greenfield, "Rusya, Belarus'a 5.000 asker, kısa menzile sahip balistik füzeler, uçaksavar bataryaları ve özel kuvvetler sevk etti. Rusya'nın Ukrayna-Belarus hududundaki asker sayısını şubat ayı başı gibi 30.000'in üzerine çıkarmaya hazırlandığına ilişkin kanıtlar var." dedi.

Bir devletin başka bir devletin hudutlarını zorla tekrar çizemeyeceğine işaret eden Greenfield, Rusya'ya diplomasiye davet etti.

Greenfield, Moskova yönetiminin Ukrayna'yı daha çok işgal etmesi halinde neticelerinin 'korkunç' olacağı uyarısında bulundu.

Nebenzia: İşgal suçlamalarını reddediyoruz

ABD'li Büyükelçi'ye yanıt veren Nebenzia, Ukrayna'yı işgal edeceklerine yönelik suçlamaları kabul etmedi. 

Batı'nın tansiyonu yükselttiğini, işgale ilişkin kanıt olmadığını iddia eden Nebenzia, ABD'nin Ukrayna-Rusya hududunda 'kendi oluşturduğu sahte gerilime' dahil olduğunu ifade etti. 

Nebenzia, "Hudutta 100.000 asker konuşlandırıldığına ilişkin rakamlara nereden ulaştınız? Böyle bir şey yok." diye konuştu. 

Kyslytsya: Sınırda 130.000 Rus askeri var

Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya ise hudutta 130.000 Rus askeri olduğunu öne sürerek, "Rus askerleri neden oradalar?" diye sordu.

Rusya'nın hududa asker konuşlandırarak Ukrayna'yı 'illegal taviz' vermeye zorladığını ileri süren Kyslytsya, NATO'ya atıf yaparak, "İttifak anlaşmaları da dahil olmak üzere kendi güvenlik düzenlemelerimizi seçme hakkımız mevcut ve bu, Ruslar tarafından sorgulanamaz." diye konuştu.

Kendilerini savunmak için hazır olduklarını söyleyen Kyslytsya, "Eğer bize soruları varsa hududa asker yığarak Ukraynalıları korkutmasınlar, oturup konuşalım. Bizim önceliğimiz ateşkes." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)