ABD'den Bolsonaro'nun iadesine ilişkin açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, ABD’de olan eski Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro’nun iadesi dahil olmak üzere Brezilya hükümetinin her talebine uygun ve hızlı bir şekilde cevap vermeye hazır durumda olduklarını fakat an itibarıyla özel bir talebin gelmediğini duyurdu.

DÜNYA 10.01.2023, 01:32 10.01.2023, 17:35
ABD'den Bolsonaro'nun iadesine ilişkin açıklama

Brezilya’da süren siyasi kriz ve ABD’de olan Jair Bolsonaro’nun durumuna dair yorum yapan Ned Price, Bolsonaro'nun vize bilgileri ve ülkede bulunmasının yasallığına ilişkin değerlendirme yapmayacağını dile getirdi. 


(Price)

"İade talebine de cevap vermeye hazırız"

Bolsonaro’nun taraftarlarının Brezilya’nın Yüksek Mahkemesi ve Ulusal Kongresine girmesini ve şiddet olaylarının meydana gelmesini kınadıklarını kaydeden Price, "Brezilya'daki demokratik kurumlara her daim olduğu gibi desteğimiz tamdır. Kolluk ya da diplomatik kanallardan gelen, Brezilya makamlarından, Brezilyalı ortaklarımızdan gelen her çeşit talebi destekleyeceğiz ve tabii ki bu taleplere uygun bir şekilde cevap vereceğiz." dedi. 

Brezilya'nın hafta sonunda yaşananlarla ilişkili olarak ABD’den harekete geçme veyahut bilgi talebinde bulunduğu takdirde ABD'nin yürürlükteki süreçleri de kullanarak bahse konu talepleri karşılayacağını belirten Price, şu an için Brezilya makamlarından bu doğrultuda bir talep gelmediğini ifade etti.

Bir basın mensubunun "Brezilya'daki savcılarla iş birliği yapacağını vurguladınız. Bolsonaro'yu Brezilya'ya iade edecek ölçüde bir iş birliği yapmaya da hazır mısınız?" sorusuna ise Ned Price, “Brezilya hükümetinin her çeşit talebine hızlı ve uygun bir biçimde cevap vermeye hazırız." cevabını verdi.



Ülkedeki olaylar

Ülkede evvelki gün, ordunun müdahalede bulunması gerektiği talebiyle slogan atan Bolsonaro destekçileri, güvenlik bariyerlerini aşarak Ulusal Kongre binasına giriş yapmıştı.

Göstericileri dağıtmak amacıyla göz yaşartıcı gaz ile müdahalede bulunan kolluk güçleri, grupların daha sonra Yüksek Mahkeme binası ve Devlet Başkanlığı Sarayı'na zorla girmesini engelleyememişti.

Bolsonaro taraftarları, kollu kuvvetleri tarafından bu binalardan çıkartılarak kontrol sağlanabilmişti. 

Yorumlar (0)