ABD'den BMGK'ya "Türkiye" teklifi!

Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) Türkiye'nin "meşru güvenlik endişeleri diplomatik kanallarla ele alınmalı" teklifi geldi.

DÜNYA 11.10.2019, 07:48 11.10.2019, 16:24
ABD'den BMGK'ya "Türkiye" teklifi!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne sunduğu taslak metinde, Türkiye'nin güvenlik endişelerinin "meşru" olduğuna vurgu yaptı fakat bu endişelerin "askeri değil diplomatik kanallarla" ele alınması önerisinde bulundu.

Amerika, BMGK'ya (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) sunduğu taslak metinde, Türkiye'nin güvenlik önlemlerinin ''meşru'' olduğuna vurgu yaptı fakat bu endişelerin askeri değil diplomatik kanallarla ele alınmasını teklif etti.

BMGK açıklama yapmak istedi ama uzlaşma sağlanamadı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Suriye'nin kuzeydoğusundaki gelişmeleri ve Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'nı görüştü. BMGK, ortak bir açıklama yapmak istedi fakat konu üzerinde henüz uzlaşma sağlanamadı. Uzlaşma sağlanması da öngörülmüyor.

Amerika Birleşik Devletleri tarafından hazırlanan ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleriyle paylaşılan metninde, Türkiye'nin güvenlik endişelerinin ''meşru'' olduğuna vurgu yapıldı fakat bu endişelerin askeri değil ''diplomatik kanallarla'' ele alınmasını teklif etti. 

Anadolu Ajansı muhabirinin ulaştığı taslak metinde Türkiye'nin askeri operasyonunun ''olası insani ve güvenlik boyutlarından derin endişe duyulduğu'' ve ''DEAŞ ile mücadelede kaydedilen önemli ilerlemeye zarar verebileceği'' savunuldu.

Suriyeli mültecilerin ülkelerine ''güvenli, gönüllü ve onurlu'' bir şekilde dönmesi gerektiği kaydedilen taslak metinde tüm taraflara, sivillerin korunması ve ''engelsiz, güvenli ve sürdürülebilir'' insani erişimin sağlanması çağrısında bulunuldu. 

ABD tarafından hazırlanan taslak metinde Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve bunun fakat ''gerçek bir siyasi süreçle'' mümkün olduğunun altı çizildi.

Türkiye'nin kınanması istendi

Bazı ülkeler Türkiye'nin kınanmasını isterken, Amerika'nın taslak metninde ''kınamaya'' ilişkin bir ifade yer almadı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ortak bir açıklama yapabilmesi için 15 üye ülkenin oy birliğiyle karar alması gerekiyor.

Gün içinde neler oldu?

"Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmek" amacıyla başlatılan ve Türk Silahlı Kuvvetleri öncülüğünde ve Suriye Milli Ordusu (SMO) desteğiyle yapılan Barış Pınarı Harekatı'nı gün içinde görüşen BMGK'de bazı ülkelerin operasyonun kınanması teklifine ABD ve Rusya onay vermemişti.

Avrupa Birliği üyesi 5 ülke İngiltere, Almanya, Fransa, Belçika ve Polonya ise toplantı sonrası kendi ortak açıklamalarını yapmıştı.

Yorumlar (0)