ABD'den, Belarus'a yaptırım kararı: ABD'li sözcü açıkladı

ABD, Belarus Cumhurbaşkanının, muhalefetle görüşme yapmaması ve siyasi tutukluları serbest bırakmaması hâlinde Belarus’taki 9 petrokimya firmasına yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

DÜNYA 01.04.2021, 13:33 01.04.2021, 16:20
ABD'den, Belarus'a yaptırım kararı: ABD'li sözcü açıkladı

Basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü Ned Price, Belarus’ta demokratik kurumların ciddi ölçüde zayıfladığını ve işlerin kötüleştiğini ifade ederken Belarus’un, tarihinin en kötü demokratik tavrıyla karşı karşıya kaldığını açıkladı.

9 şirkete yaptırım

Belarus’ta yapılan 9 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı seçimlerini mevcut Cumhurbaşkanı A. Lukaşenko kazanırken “seçimlerde hile yapıldığı” iddiası üzerine ülkede protesto gösterileri başlamıştı.

Seçimde hile olduğunu iddia eden göstericiler, protestolarına devam ederken Avrupa Birliği, Cumhurbaşkanı Lukaşenko’nun bir meşruiyetinin olmadığını ve seçim sonucunu tanımadığı açıklamıştı. Ardından AB, seçimleri protesto eden muhalefete baskı ve göstericilere de şiddet uygulayan başta Lukaşenko olmak üzere Belaruslu üst düzey yöneticilere ve şirketlere yaptırım uygulanacağını duyurmuştu.

ABD yönetimi de benzer bir biçimde çok sayıda Belaruslu yetkiliyi yaptırım listesine alırken ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, ülkedeki siyasi tutukluların serbest kalmaması ve hükümetin, muhalefetle diyaloğa başlamaması hâlinde ülkenin üst düzey 9 petrokimya firmasının yaptırım listesine alınacağını açıkladı.

Yorumlar (0)