ABD'den "Barış Pınarı-Bağdadi" yalanlaması

ABD'den "Barış Pınarı Harekatı'nın, DEAŞ elebaşı Ebubekir El Bağdadi saldırısını geciktirdiği" iddialarına yalanlama geldi.

DÜNYA 31.10.2019, 06:34 31.10.2019, 08:35
ABD'den "Barış Pınarı-Bağdadi" yalanlaması

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie, Türkiye'nin bölücü terör örgütü YPG/PKK'ya yönelik düzenlediği Barış Pınarı Harekâtı'nın terör örgütü DEAŞ elebaşı Ebubekir El Bağdadi'ye yönelik operasyonu geciktirdiği iddialarını kesin bir dille yalanlandı. 

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie, Pentagon (Savunma Bakanlığı) Sözcüsü Jonathan Hoffman ile düzenlediği ortak basın toplantısında terör örgütü DEAŞ'ın elebaşı Ebubekir El Bağdadi'nin öldürüldüğü operasyona ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Operasyon sırasında Ebubekir El Bağdadi dâhil 4'ü kadın 2'si erkek olmak üzere toplam 6 DEAŞ mensubunun İdlib'in kuzeyindeki evde öldürüldüğünü belirten CENTCOM Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie, Ebubekir El Bağdadi ile birlikte iki çocuğun da öldüğünü açıkladı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie, operasyonda 11 çocuk ile 2 yetişkinin de ayrıca sağ ele geçirildiğini kaydetti.

CENTCOM Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie operasyona ilişkin 25 Ekim Cuma günü ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Başkanı Donald Trump'a brifing verdiklerini ve saldırı ile ilgili onay aldıklarını belirtti.

"Orada başka DEAŞ unsuru yoktu" 

Saldırıdan sonra operasyon bölgesine başka DEAŞ unsurlarının gelip gelmediğine ilişkin bir soruya ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie, şu cevabı verdi:

"O alanda başka DEAŞ unsurları yok, bu konuda eminiz. Orada bir süredir saklanıyordu. Orada başka gruplar vardı. Muhtemelen Bağdadi'nin orada olduğundan haberleri yoktu. Helikopterlerin indiğini görünce o tarafa doğru yöneldiler. Ona destek olmak üzere değil de orada olup bitenleri görmek için geliyorlardı ve dolayısıyla Türk mü, Rus mu ya da Amerikan askeri operasyonu mu olup olmadığını bilmiyorlardı."

CENTCOM Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie, operasyon sırasında bölgeye yaklaşan başka gruplara ait olduğu düşünülen bir aracın imha edildiği bilgisini paylaştı.

Türkiye'nin operasyonu saldırıyı geciktirdi mi?

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekâtı'nın DEAŞ elebaşına yönelik operasyon planını geciktirip geciktirmediğine ilişkin bir soruya da cevapladı.

CENTCOM Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie, şu yanıtı verdi:

"Kesinlikle hayır. Biz zamanlamayı hava koşulları, kesinlik, açık veriler gibi birçok faktöre göre belirledik. Oradaki üsleri kullanmak daha uygundu ancak Amerikan ordusu dünyanın herhangi bir yerine, en uzak noktalara bile kendi işini halledecek kabiliyettedir. Dolayısıyla bu (Barış Pınarı Harekatı) belirleyici bir faktör değildi. Genel anlamda istihbarat, diğer durumlar ve faktörlerle birlikte düşündüğümüzde tam zamanı olduğundan dolayı vurduk."

Yorumlar (0)