ABD'den BAE'ye Suriye uyarısı: Esed ile işbirliği yaparsanız affetmeyiz

ABD'den Birleşik Arap Emirliklerine, Esed ile işbirliği yapması durumunda yaptırımlara maruz kalacağı uyarısında bulunuldu.

DÜNYA 20.06.2020, 00:39 Hanife
ABD'den BAE'ye Suriye uyarısı: Esed ile işbirliği yaparsanız affetmeyiz

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey, Suriye’de Esed rejimi ile yeniden iş birliği geliştirmek isteyen ülkelere yönelik açıklamalarda bulundu.

Bugünlerde gündemde olan Sezar Yasasına(Caesar) ilişkin basın toplantısı düzenleyen Jeffrey, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), Esed rejimi ile ilişkilerini düzeltip, Şam'da yeniden büyükelçilik açma çabalarına ABD’nin şiddetle karşı olduğunu söyledi.

Jeffrey:Bu çok kötü bir fikir

Jaffrey, BAE’nin bağımsız bir ülke olduğunu, bu kararları alabileceklerini ancak bunun “Çok kötü bir karar “olduğunu söyledi. Sözlerine ek olarak atılan bu adımların tüm bölge için sorun olan bu çatışmayı bitirmeye yardımcı olmayacağını da ekledi.

Aksi takdirde yaptırımların hedefinde olurlar!

Büyükelçi Jeffrey, BAE veya herhangi bir ülkenin vatandaşları ya da şirketlerinin Esed rejimi ile iş birliği yapmaya kalkışmasının, yaptırımların direk hedefinde olacaklarını net bir şekilde dile getirdi.

Sezer Yasası kapsamında 39 Suriyeli yaptırım listesinde!

Geçen yıl Aralık ayında kabul edilen Sezar Yasası kapsamında yönetime, 180 gün içinde yürürlüğe girmesi şartı koşulmuştu.
Verilen sürenin dolmasının ardından Sezar Yasası çerçevesinde, üst düzey Suriyeli yetkililerle birlikte Beşşar Esed ve eşi, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yaptırım listesine alınmıştı.

Neden “Sezar” ismi?

Esed rejiminin,  2014’te hapishanelerde tuttuğu rejim muhaliflerini işkenceyle öldürdüğü anların fotoğraflarını dünya basınına sızdıran askeri polisin, kod adı olan “Sezar” yasanın adı olmasına karar verilmişti.

2014’te Esed rejiminin aç bırakarak öldürmek ve sistematik işkence yaparak, işlediği savaş suçlarının delili olan Sezar'ın çektiği fotoğraflar,  ilk kez Anadolu Ajansı tarafından yayımlamış ve dünyanın gündemine bomba gibi düşmüştü.
 

Yorumlar (0)