ABD'den Avrupa'ya ek vergi uygulaması!

ABD'nin Avrupa Birliği’nden (AB) ithal edilen uçak, şarap, peynir ve viski gibi ürünlere yönelik ek vergi uygulaması yürürlüğe girdi. Fransa Maliye Bakanı Le Maire, AB’nin karşı önlemler alabileceğine dair uyarıda bulundu. 

DÜNYA 18.10.2019, 14:02
ABD'den Avrupa'ya ek vergi uygulaması!

ABD'nin Avrupa Birliği (AB) ürünlerine uygulama kararı aldığı 7,5 milyar dolar hacmindeki ek vergiler, cuma günü yürürlüğe girdi. AB'den uçak ithalatına yüzde 10, şarap, peynir ve viski gibi yiyecek- içeceklere de yüzde 25 oranında ek vergi uygulanmasına karar verildi. 

Gece yarısından itibaren yürürlüğe giren ek vergiler, daha önce Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından onaylanmış ve uçak üreticisi Airbus'ın anlaşmalara aykırı şekilde teşviklerden faydalandırılması nedeniyle ABD'ye 7,5 milyar dolar ek vergi koyma hakkı verilmişti. 

"Ekonomik ve siyasi anlamda olumsuz sonuçlar doğuracak"

ABD'nin başkenti Washington'da Amerikalı mevkidaşı Steve Mnuchin ile perşembe günü görüşen Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, yaptığı açıklamada, ek vergi uygulamasının "ekonomik ve siyasi anlamda çok olumsuz sonuçlar doğuracağını" ifade etti. 

"Karşı önlemler almaya hazırız"

ABD'ye ticaret savaşlarında yeni bir cephe açmama hususunda uyarıda bulunan Le Maire, AB'nin DTÖ çerçevesi içinde karşı önlemler almaya hazır olduğunu da bildirdi. 

ABD-AB ilişkileri zor bir dönemden geçiyor

Yaklaşık bir buçuk yıldır ticaret savaşı içinde olan Çin Halk Cumhuriyeti ile ABD, geçtiğimiz hafta yaptıkları görüşmeler sonucunda aralarındaki sorunların bir kısmını çözmeyi başarmışlardı.

ABD ile AB arasındaki ticari ilişkiler, daha önce Wahington tarafından yürürlüğe konan "Avrupa çeliği ile alüminyumuna yönelik ek vergiler" nedeniyle zor bir süreçten geçiyor.

ABD Başkanı Donald Trump, bir süre önce Avrupa'dan ithal edilen otomobillere de ek vergi uygulanabileceğini kaydetmişti. Böyle bir uygulamanın, özellikle Alman üreticileri önemli ölçüde etkileyebileceği ifade ediliyor. 

Yorumlar (0)