ABD'den Afganların tahliyesi için gizli görüşme

ABD'nin, Katar ile ülkeye Afganların yerleştirilmesi hususunda yapılacak olan anlaşmada sona yaklaştığı bildirildi. Öte yandan, 23 vilayet merkezinde Afgan kolluk güçleri, Taliban'a karşı kontrolü kaybetti.

DÜNYA 14.08.2021, 18:44 14.08.2021, 21:40
ABD'den Afganların tahliyesi için gizli görüşme

İsminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, ABD medyasına yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi ile Katarlı yetkililerin, Afganistan'da ABD ile birlikte çalışan Afganlar ile ailelerinin geçici olarak yerleştirilmesi için görüştüğünü dile getirdi. Yetkili, Katar'a yerleştirilecek olan Afgan sayısının 8 bin olabileceğini kaydetti.

Taraflar arasındaki anlaşmanın an itibarıyla tamamlanmadığına işaret eden yetkili, anlaşma sağlanması halinde ilk olarak 1.000 ila 2 bin Afgan'ın Doha'ya kısa süre içerisinde ulaşmasının beklendiğini belirtti.

Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye'nin önümüzdeki hafta görüşmelerde bulunmak üzere ABD'ye gitmesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda görev yapan bir sözcü ise tüm uygun seçeneklerin değerlendirildiğini belirtti. Sözcü, SIV (Özel Göçmen Vizesi) başvurusunda bulunan Afganların üçüncü bir ülkeye gönderilmesi gibi bir durum olmadığını aktardı.

Taliban'ın ilerleyişi sürüyor

Afganistan'da Taliban savaşçılarının mayıs ayı başından bu yana farklı bölgelerde düzenlediği saldırılar, halkı göç etmeye mecbur bırakıyor.

Afganistan'ın doğusunda bulunan Kunar, Paktika ve Paktiya vilayetlerinin merkezi Esed Abad, Şerene ve Gardiz şehirleri Taliban kontrolüne geçti.

Afganistan-İran hududundaki Nimruz vilayet merkezi Zaranc, Taliban’ın ele geçirdiği ilk vilayet merkezi oldu. Sonrasında birçoğu güney ve kuzeyde olmak üzere 23 vilayet merkezinde Afgan kolluk güçleri, Taliban'a karşı kontrolü yitirdi. Kabil yönetimi halihazırda 11 vilayet merkezinde hakim durumda.

BM'ye (Birleşmiş Milletler) göre, 2021 yılının ilk yarısında 1.659 sivil yaşamını yitirirken, son bir ay içerisinde 1.000'i aşkın sivil hayatını kaybetti.

Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu, mayıs ayı başından ağustos ayına dek yaklaşık olarak 1 milyon sivilin evlerinden olduğunu duyurdu.

BM, 18 milyon Afgan'ın insani yardıma gereksinim duyduğunun altını çiziyor.

Yorumlar (0)