ABD'den 5 şirkete "Uygur" yaptırımı!

Amerika Birleşik Devletleri, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan 5 şirkete ithalat yasağı koydu.

DÜNYA 15.09.2020, 08:29 15.09.2020, 16:08
ABD'den 5 şirkete "Uygur" yaptırımı!

Washington yönetimi, Uygur Türklerinin yaşadığı Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde (Doğu Türkistan) Uygur Müslümanlarının zorla ve çok ağır koşullarda çalıştırıldığı 5 şirketten bilgisayar parçası, pamuk, saç ürünleri ve giysi gibi ürünlerin ithal edilmesini yasaklayacağı duyuruldu.

Amerika Birleşik Devletleri Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi tarafından yapılan açıklamada, Çin yönetiminin Uygur Türkleri ile diğer etnik ve dinî azınlıklara yönelik sistematik olarak insan hakları ihlalleri işlediği Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde (Doğu Türkistan) ağır koşullarda ve zorla çalıştırılan işçiler tarafından üretilen ürünlerle ilgili 5 karar aldığı belirtildi.

Alınan kararlar çerçevesinde, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Uygur Türk halkının zorla ve çok ağır koşullar altında çalıştırıldığı 4 şirket ile bir üretim tesisinde üretilen bilgisayar parçası, giysi, saç ürünleri ve pamuk gibi malların ithal edilmesininin yasaklanacağı bildirildi.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da konuya dair yaptığı bilgilendirme açıklamasında, Uygur  Türk halkının işçi olarak zorla çalıştırıldığı tüm iş yerlerinde üretilen malların itlahatının kati surette durdurulacağını ve bu malların Amerika Birleşik Devletleri'ne girmesine izin vermeyeceklerini kaydetti.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, alınan ithalat yasağı kararlarının, dünyanın, Çin'in Sincan'daki Uygur Türklerine ve diğer Müslüman azınlık gruplarının fertlerine yönelik işlediği insan hakları ihlallerinin sineye çekilmeyeceğini gösterdiğini belirtti.

Mike Pompeo, insanları zorla ve ağır koşullar altında çalıştırmanın, onların nerede ve nasıl çalışmak istediklerini seçme özgürlüklerinden de mahrum bıraktığını ifade etti.

Yorumlar (0)