ABD'den 3 Rus şirketine, 'Kuzey Kore' yaptırımı

ABD Hazine Bakanlığı, Kuzey Kore'nin füze geliştirme faaliyetlerinde katkısı bulunduğu gerekçesiyle 3 Rus şirketine ve ilgili 2 kişiye yönelik yaptırım uygulanacağını duyurdu.

DÜNYA 12.03.2022, 10:55 13.03.2022, 14:30
ABD'den 3 Rus şirketine, 'Kuzey Kore' yaptırımı

Bu yılın başından beri 9 füze denemesi yaparak, nükleer silah programına tekrar hız kazandıracağının sinyalini veren Kuzey Kore'ye, Rus şirketlerin destek vermesi ABD'yi harekete geçirdi. ABD Hazine Bakanlığı'nın gelen açıklamada, Pyongyang'ın füze faaliyetlerinde katkısı bulunduğu iddiası üzerine 3 Rus firmasına ve ilgili 2 kişiye yaptırım uygulanacağı açıklandı.

ABD'den Ruslar'a 'Kore' yaptırımı

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan ABD Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Hazine Müsteşarı Brian Nelson, "Kuzey Kore'nin, açık bir şekilde uluslararası hukuku ihlal ederek, ciddi bir biçimde küresel tehdit oluşturan balistik füzeleri fırlatmayı sürdürdüğünü” kaydetti.

Nelson, söz konusu yaptırımların Pyongyang'ın balistik füze sistemleri kapsamında bileşen tedarik etmesine destek veren Rusya merkezli kuruluş ve kişilerden oluşan bir ağı hedef aldığını belirtti.

Rus firmaların varlıkları dondurulacak

Yaptırımların, Kuzey Kore savunma sanayii ile bağlantısı bulunan bir tedarik acentesine destek verdiği aktarılan Rus firması "Apollon OOO" ve firmanın yöneticisi dahil olmak üzere 2 kişi ve 3 şirketi kapsayacağı belirtilirken, yaptırımlar çerçevesinde belirlenen şirket ve kişilerin ABD'deki varlıklarının dondurulacağı kaydedildi.

Kore’den 9 füze denemesi

Kuzey Kore hükümeti, bu sene 9 farklı füze denemesi yaparak bölgede gerilimin artmasına sebep olmuş, 27 Şubat ve 5 Mart'taki son 2 denemenin kıtalararası balistik füze olduğunun bildirilmesi, endişeleri artırmıştı. ABD ise Kuzey Kore'nin son denemelerinden sonra Pyongyang'a yönelik yeni yaptırımlar uygulanacağını açıklamıştı.

Yorumlar (0)