ABD'deki kürtaj protestolarına binlerce kişi katıldı!

ABD Yüksek Mahkemesi, kürtaj hakkını anayasa tarafından koruyan kararı bozdu. Kararla birlikte birçok eyalette kürtajın suç olarak kabul edilmesinin önü açıldı. Yüksek Mahkeme tarafından alınan karara karşı çıkan çok sayıda gösterici, Philadelphia kentindeki belediye binası önünde toplandı. Yabancı ülke liderleri de karara tepki gösterdi.

DÜNYA 26.06.2022, 09:27 Hakan Öksüz
ABD'deki kürtaj protestolarına binlerce kişi katıldı!

ABD'de kürtaj hakkını anayasal güvence olmaktan çıkartan Yüksek Mahkeme kararı, ülkenin birçok eyaletinde yapılan gösterilerle protesto edildi. 1973 tarihinde alınan "Roe-Wade kararını" iptal eden mahkeme, eyaletlere "kürtajı yasaklama veya kısıtlama" hakkını vermiş oldu.

Philadelphia kentinde yüzlerce kişi toplandı!

Pensilvanya eyaletine bağlı Philadelphia kentinde toplanan kürtaj yanlıları, ABD Yüksek Mahkemesi tarafından alınan karara tepki gösterdi. Belediye binası önüne gelen yüzlerce kişi, taşıdıkları pankartlarla kararı protesto etti. ABD Yüksek Mahkemesi önünde barikat kuran polis, gösterinin şiddet eylemlerine yol açmaması için alarma geçti.

Yabancı ülke liderleri tepki gösterdi

Yüksek Mahkeme tarafından alınan kürtaj kararı, birçok ülke liderinin de tepkisini çekti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kadınların özgürlüğünün elinden alındığını söyledi. Macron, kendi ülkesinde kürtaj hakkının yasalar tarafından korunabilmesi için kanun teklifi vereceklerini söyledi.

Birleşmiş Milletler, ABD Yüksek Mahkemesi tarafından alınan kürtaj kararının, öngörülemeyen olumsuz sonuçlar yaratabileceğini bildirerek uyardı. İspanya, Kanada ve Belçika liderleri de karar hakkında, "Kadınların temel hakları elinden alındı." yorumunda bulundu.

Biden: Bu karar, ülkeyi 150 yıl geriye götürdü!

Kararın duyurulmasından sonra Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Joe Biden, "Oldukça üzüntülüyüm. Ülkeyi 150 yıl geriye götüren bu karar, kadınların haklarını hiçe sayıyor. Birçok eyalet, kürtaj yasağını içeren kanunları otomatik olarak yürürlüğe soktu. Buna karşı çıkmak için ülkenin değişik bölgelerinde gösteriler yapılacaktır. Bu gösteriler barışçıl olmalı ve kesinlikle şiddet eylemlerine dönüşmemeli." açıklamasında bulunmuştu.

Row-Wade kararı

Peli 1973 yılından alınan ve kürtajın anayasa tarafından korunmasını sağlayan "Row-Wade kararı" nedir? Kürtajı suç olarak kabul eden yasalara karşı çıkan Norma McCorvey (25), "Jane Roe" takma ismini kullanarak 1969'da Teksas eyaletinde dava açtı. Uğradığı tecavüz sonucunda üçüncü çocuğuna hamile kaldığını kaydeden McCorvey, kürtajın yasal kabul edilmesi gerektiğini bildirdi. Davada kürtaj karşıtı yasayı savunan Dallas bölge savcısı ise Henry Wade idi.

Norma McCorvey tarafından açılan dava, mahkeme tarafından reddedildi. Georgia eyaletinde de bir başkan kadın tarafından kürtaj yasağına karşı dava açıldı. İki dava da 1973 yılında ABD Yüksek Mahkemesi'ne götürüldü. Mahkeme, kürtaj yasalarının kadınların kişisel haklarını ellerinden aldığı sonucuna vardı. 

Yorumlar (0)