ABD'de Temsilciler Meclisinin başkanı belli oldu

ABD'de Kongrenin iki kanadından biri olan Temsilciler Meclisi, iki aydır başkanını seçemiyordu. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olmasına rağmen Temsilciler Meclisindeki 13'üncü tur oylamada da sonuç alınamaması, ABD kamuoyunda tepkilere neden olmuştu. Cumhuriyetçi Kevin McCarthy'nin, 15. turun sonunda, 216 oyla yeni Temsilciler Meclisi Başkanı seçildiği kaydedildi.

DÜNYA 07.01.2023, 00:55 08.01.2023, 10:33 Hakan Öksüz
ABD'de Temsilciler Meclisinin başkanı belli oldu

ABD'de 8 Kasım 2022'de yapılan ara seçimlerden sonra Temsilciler Meclisinde başkan seçimine geçildi. Aradan yaklaşık iki ay geçmesine rağmen yapılan 12 oylamada sonuç alınamadı. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisinde yapılan 13'üncü tur oylamada da başkan seçilemedi.

Kevin McCarthy, rekor oya rağmen seçilemedi

Muhalif 20 temsilciden 12'sininin desteğini almayı başaran Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, buna rağmen başkanlık için yeterli sayıya ulaşamadı. 214 oy alarak rekor kıran McCarthy, kendisine destek vermemekte direten Cumhuriyetçiler yüzünden başkan seçilemedi. McCarthy'yi desteklemeyen 6 Cumhuriyetçi milletvekili, Jim Jordan'a oy verdi. 212 Demokrat üyenin hepsi, parti liderleri Hakeem Jeffries'e oy verdi. 

McCarthy: "Pes etmek yok, önemli olan nasıl bitirdiğiniz"

14'üncü tur oylamanın yapılması için Temsilciler Meclisinin yerel saatle 22.00'ye kadar açık kalması teklifi kabul gördü. Yeterli sayıda oy alamayarak başkanlığı kazanamayan McCarthy, pes etmeyeceğini söyledi. Kendisinin adaylığına karşı çıkan Cumhuriyetçi vekillerle görüştüğünü belirten McCarthy, "Müzakerelerde önemli bir ilerleme kaydettiğimi söyleyebilirim. Önemli olan nasıl bitirdiğinizdir. Seçimlerin uzaması sorun değil." ifadelerini kullandı. 

15'inci tur oylama sonunda 216 oy alan Kevin McCarthy, Temsilciler Meclisi Başkanı oldu.

ABD kamuoyu ne düşünüyor?

Başkanını belirleyemeyen Temsilciler Meclisi, Kongrenin bir kanadının işlevsiz kalmasına yol açtı. ABD'deki yasama organının durma noktasına gelmesi, ülke basınında gündemden düşmüyor. Mevcut şartlarda patlak verecek bir kriz durumunda milletvekillerinin, yasama faaliyetlerinde bulunamayacağı belirtiliyor. Söz konusu seçimlerin uzaması, ABD kamuoyu tarafından "demokrasinin sınanması" olarak görülüyor. Kamuoyu, söz konusu durumun ülke için kötü sonuçlar doğuracağına inanıyor.

Yorumlar (0)