ABD'de S-400 hazımsızlığı!

Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemlerini test etmeye başlaması Amerika’daki Türkiye karşıtlarını harekete geçirdi: Yaptırım tehdidi ve diplomatik şantajlar aldı başını gidiyor.

DÜNYA 27.11.2019, 07:46
ABD'de S-400 hazımsızlığı!

Rusya’dan alınan S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin saha testleri başladı. Amerika'dan da peş peşe açıklamalar geliyor. Başkent semalarında Pazartesi ve Salı F-16 hareketliliği vardı. F-16 savaş uçakları, radarları aktive edilen S-400’lerin testi için önceki gün art arda havalandı. S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin test edilmesi, ABD’deki Türkiye karşıtı lobiyi harekete geçirdi.

Türkiye karşıtı lobinin önde gelen isimlerinden Senatör Chris Van Hollen, S-400 testlerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Beyaz Saray’ı ziyaretinden sadece 2 hafta sonra başladığının altını çizerek, Türkiye’nin yine ‘kırmızı çizgiyi aştığını’ söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başkan Trump'la, ABD ve NATO ile dalga geçtiğini ileri süren Senatör Chris Van Hollen, Washington yönetimini Türkiye’ye karşı yaptırım uygulamaya davet etti.

"NATO uçakları" vurgusu

Suriye’de uzun yıllar Amerika tarafından sahnelenen PKK-DEAŞ tiyatrosunu yöneten Beyaz Saray eski özel temsilcisi Brett McGurk de hazımsızlar kervanına katılarak şu ifadeleri kullanmıştı:

“Erdoğan’ın, Beyaz Saray’da Trump’ı ziyaretinden 10 gün sonra, Türkiye, yeni Rus S-400 füze sistemini test etmek için NATO uçağı (!) uçuruyor, aynı zamanda Türkiye destekli radikallerin kuzeydoğu Suriye’deki operasyonlarına devam ettiği bildiriliyor. Utanç verici.” Breet McGurk'ün Türkiye'ye ait F-16 savaş uçakları ile ilgili "NATO uçakları" ifadesini kullanması da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun tepkisini çekmişti. Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin kimseye S-400'ü kullanmayacağına dair söz vermediğini söylemişti.

"Bari F-35’i de verelim"

İsrail yanlılığyla bilinen ‘düşünce kuruluşu’ Foundation for Defense of Democracies'in (FDD) başkanı Mark Dubowitz ise sosyal medyada şu ifadeleri kullandı: “Bir fikrim var. Bari F-35’lerimizi de Recep Tayyip Erdoğan’a verelim. Böylece S-400’ü en gelişmiş savaş uçağımıza karşı test edebilir ve sonra tüm bu istihbaratı Rusya Devlet Başkanı Vladiir Putin’e aktarabilir. Aptalca bir pazarlık.”

Yorumlar (0)