ABD'de musluk sularında 'görünmez zehir kokteyli'

ABD'de yapılan bir araştırma sonucunda, ülkedeki milyonlarca vatandaşın musluk sularındaki kanserojen kimyasallardan meydana gelen görünmez zehir kokteyli tükettiği öne sürüldü.

DÜNYA 05.11.2021, 23:50 07.11.2021, 09:19
ABD'de musluk sularında 'görünmez zehir kokteyli'

ABD'de Çevresel Çalışma Grubu tarafından paylaşılan 2021 Musluk Suyu Veri Tabanına göre, başkent Washington da dahil olmak üzere 50 eyaletteki içme suyunda kurşun, arsenik ve vücutta uzun süre kalan kimyasallara rastlandı.

50 bin su sistemi incelendi

Bir basın açıklaması yapan EWG Başkanı Ken Cook, "Çevre Koruma Ajansının Yeraltı Suyu ve İçme Suyu Ofisi, insan sağlığını, Amerika’nın içme suyunda bulunan düzinelerce zehirli maddeden korumak amacıyla su idareleri ve suyu kirletenlerin baskısına dayanamayacağını uzun süredir göstermiştir." sözlerini kullandı.

EWG'nin basın bildirisinde yer alan ifadelerde, veri tabanını derlemek için bilim insanları ve araştırmacıların, 2 yıl içinde ABd genelinde 50 bine yakın su sistemini incelediği belirtildi.

Bilim insanları, musluk sularındaki problemine kaynak olarak "Kaynak suyunun kirliliği ile eski altyapıyı" ve EPA'nın "içme suyunda güvenli görülmeyen zehirli kimyasal düzeylerine müsaade eden” eski düzenlemelerini gösterdi.

“Başkentteki musluklar da kirli”

İçme sularını kirleten 56 yeni etken madde belirleyen araştırmacıların, Washington'da Su ve Kanalizasyon Kurumunun denetimi altındaki içme suyunda, EWG'nin güvenli olarak gördüğü arsenik miktarının 58, bromo dikloro metanın 328, bromo kloro asetik asidin 1200, kromun 4,3 ve kloroformun 116 kat fazlasını tespit ettiği açıklandı.

NYC musluklarında kanser tehlikesini artıran etkenler

Öte yandan New York kentindeki musluk sularında da EWG'nin sağlık yönergelerini ihlal eden fakat federal standartlara uygun 10 kirletici madde görülürken kurumun araştırmacıları, bütün kirletici faktörlerin kanser tehlikesini artırdığına dikkat çekti.

Yorumlar (0)