ABD'de maymun çiçeği kaynaklı ilk ölüm! Aşı çalışması başladı!

ABD'nin Houston kentinde yaşayan bir kişinin maymun çiçeği virüsü nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. ABD'de maymun çiçeği kaynaklı ilk ölüm haberinin gelmesinin ardından aşı çalışmasının başladığına ilişkin duyuru yapıldı.

DÜNYA 31.08.2022, 11:13 31.08.2022, 17:59 Hakan Öksüz
ABD'de maymun çiçeği kaynaklı ilk ölüm! Aşı çalışması başladı!

Koronavirüsün ardından ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü, dünya çapında korkuya neden olmuştu. Koronavirüs gibi hava yoluyla değil, temasla bulaşan maymun çiçeği virüsünün zannedildiği kadar öldürücü olmadığı belirtilmişti. ABD'den maymun çiçeği kaynaklı ilk ölüm haberi geldi. Ülkede bu virüs nedeniyle ölen ilk kişinin, Texas eyaletinde hayatını kaybettiği belirtildi.

Bağışıklık sistemi zayıf kişileri vuruyor

Sağlık yetkilileri, Houston'da yaşayan bağışıklık sistemi zayıf bir hastanın, maymun çiçeği virüsü nedeniyle yaşamını yitirdiğini duyurdu. Konuya ilişkin Teksas Eyalet Sağlık Yetkilisi Dr. John Hellerstedt'tan açıklama geldi. Hellerstedt, "Bağışıklık sistemi zayıf kişilerin maymun çiçeği nedeniyle hayatını kaybetme riski yüksek. Bu nedenle semptomları gösteren herkes acil şekilde hastanelere başvurmalı." ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde 15 ölüm vakası bildirildi

Maymun çiçeği salgınından en fazla etkilenen ülkelerden biri ABD oldu. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ABD genelinde en az 18 bin maymun çiçeği vakasının tespit edildiğini bildirdi. Maymun çiçeği vakalarının, ABD'nin tüm eyaletlerine yayıldığı kaydedildi. CDC'ye göre dünya genelinde maymun çiçeği virüsü kaynaklı 15 ölüm vakası meydana geldi. Bu ölümlerin, 8 farklı ülkede görüldüğü aktarıldı.

Aşı çalışması için anlaşma yapıldı

Maymun çiçeği aşısı için ABD'de çalışmalar yapılıyor. Söz konusu aşı anlaşmasının, ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı ile Grand River Aseptic Manufacturing (GRAM) arasında yapıldığı belirtildi. JYNNEOS adlı aşının geliştirme çalışmaları için 11 milyon dolarlık bütçenin ayrıldığı ifade edildi. Anlaşmaya ilişkin açıklama, Sağlık Bakanı Xavier Becerra'dan geldi. Becerra, salgını bir an önce bitirmek için aşı çalışmalarına hız kazandırdıklarını kaydetti. 

Yorumlar (0)