ABD'de Joe Biden'ın Demokrasi Zirvesi'ne eleştiri: Önce kendini düzelt

ABD Başkanı Biden’ın ilerleyen dönemlerde dünya liderleriyle Küresel Demokrasi Zirvesi düzenlemek istemesi büyük eleştirilere neden oldu. 

DÜNYA 01.02.2021, 10:55 01.02.2021, 16:29 Hanife
ABD'de Joe Biden'ın Demokrasi Zirvesi'ne eleştiri: Önce kendini düzelt

Göreve hızlı başlayan ABD Başkanı Joe Biden, dış politika vaatleri arasında olan  "Küresel Demokrasi Zirvesi"ni ilerleyen dönemlerde düzenlemeyi planlıyor.

Biden’ın yapılacak olan toplantıda eski Başkan Donald Trump döneminde artan "otoriter ve popülist dalganın" önüne geçmeyi amaçladığını yazan New York Times, Biden'ın başkan olmasından bu yana geçen süreç te ABD'nin kendi demokrasisinin sendelediğine dikkat çekti.

Trump destekçilerinin 6 Ocak'ta Kongre binasına düzenlediği baskın ile önümüzdeki hafta Senato'da bir yıl içinde Trump'ın ikinci azil sürecinin başlayacağı anımsatılarak, şu ifadelere yer verildi:

"Kongre'deki Cumhuriyetçiler, Biden’ın her girişimini engelleyerek yasal tıkanıklığı empoze etmeye hazır."



"Washıngton demokrasi dersi veremez"

Ayrıca  "yabancı rakipler" tarafından, ABD'deki işlevsiz bir demokratik sistem duygusunun eleştirildiği ve Washington'ın bu konuda diğer uluslara "ders verme" konumda olmadığının konuşulduğu belirtildi.

"Rotayı kaybettiler"

Çin ve Rusya gibi ülkelerden gelen değerlendirmeleri aktaran New York Times, yazısında Rusya Federasyon Konseyi Dışişleri Komitesi Başkanı Konstantin Kosachev'in şu değerlendirmesine yer verdi:

"Amerika artık rotayı belirlemiyor, onu ayarlama hakkını ve hatta başkalarına empoze etme hakkını kaybetti."

Gazete haberinde, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying'in "Amerikalılar 'demokrasi ve özgürlükleriyle' gurur duyabilirler." sözlerini de hatırlattı.


 

Yorumlar (0)