ABD'de göle bırakılan Japon balıklarının görüntüsü şaşkına çevirdi

ABD’nin Minnesota eyaletinde sahiplerinin göle bıraktığı Japon balıklarının büyüyerek ekosisteme zarar vermesi üzerine göllere balıkları bırakmama konusunda çağrı yapıldı.  

DÜNYA 13.07.2021, 16:03
ABD'de göle bırakılan Japon balıklarının görüntüsü şaşkına çevirdi

Minnesota eyaletine bağlı Burnsville şehrindeki Keller Gölü’ne Japon balıklarının bırakılması ve aşırı büyümesi sonucunda ekosisteme zarar vermeye başladığı görüldü.

Balıkları göle bırakmayın çağrısı

Brunsville şehrinin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, son günlerde gölde görülen futbol topu büyüklüğündeki Japon balıklarının görüntülerine yer verilerek, şehir sakinlerine evcil balıklarını göllere bırakmama konusunda uyarılar yapıldı. Brunsville’in sosyal medya hesabından verilen açıklamada, “Evcil Japon balığınızı lütfen göllere ve göletlere bırakmayın. Düşündüğünüzden daha çok büyüyorlar. Dipteki bitkileri kökünden sökerek ve tortuları bozarak suyun kalitesinin azalmasına sebep oluyorlar" sözlerine yer verildi. 

“Ekosistemde bozulmalara sebep oluyor”

Öte yandan evcil hayvan sahiplerine, yeni bir ev bulmak için hayvanları doğaya salıvermek haricindeki seçenekleri dikkate almaları tavsiye edildi. 

Minnesota'da bulunan akvaryum balıklarının, istilacı bir tür olması sebebiyle gölet ve göl gibi kamuya ait olan sulara bırakılmaları yasa dışı sayılırken, yaban hayatı görevlileri, evcil hayvanların vahşi doğada evde olduğundan daha çok büyüyüp, daha büyük boyutlara ulaşabildiğini belirtiyor. Bir akvaryum balığının göle bırakıldığı zaman yaklaşık olarak 5.1 cm uzunluğa erişebildiğini ifade eden yetkililer, bu balıkların göllerde hızlı bir şekilde çoğalarak ve yerli türleri domine ederek ekosistemde önemli oranda bozulmalara sebep olabildiği konusunda uyarılar yapıyor.

Yorumlar (0)