ABD'de 'gizli belge' krizi büyüyor

Joe Biden'ın Delaware'deki evinde bir dizi yeni 'gizli' belgeye daha ulaşıldı.

DÜNYA 12.01.2023, 23:05 13.01.2023, 17:17
ABD'de 'gizli belge' krizi büyüyor

ABD Başkanı Biden'ın danışmanlarından biri olan Richard Sauber, hususa dair yazılı açıklamasında, Başkan Biden'ın, geçtiğimiz 2 Kasım tarihinde başkent Washington'daki Penn Biden Diplomasi ve Global Katılım Merkezi'ndeki ofisinde 'gizli' belgeler bulunmasının akabinde, avukatlarının NARA (Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi) ve Adalet Bakanlığı ile birlikte süreci iş birliği içerisinde yürüttüklerini kaydetti.

Avukatların, daha sonra Başkan Biden'ın Delaware ve Wilmington'daki evlerini de araştırdıklarını bildiren Sauber, Delaware'deki evinde 2009 ile 2017 seneleri arasındaki başkan yardımcılığı zamanlarından kalma 'çok az sayıda yeni gizli belgeler' bulunduğunun altını çizdi.

Sauber, 'gizli' ibaresi bulunan bahse konu belgelerin Joe Biden'a ait bazı siyasi ve kişisel dokümanların arasında olduğunu belirtti. Belgelerin biri dışında hepsinin Başkan Biden'ın Wilmington'daki evinin garajında yer alan bir depoda olduğunu kaydeden Sauber, bir sayfadan oluşan diğer belgenin ise garajın yanındaki bir odada gizlenen materyallerin içinden çıktığını bildirdi.



ABD Başkanı'nın ofisinde bulunan 'gizli' belgeler

Sauber, 9 Ocak tarihinde, Joe Biden'ın, Penn Biden Merkezi'ndeki ofisinde, 2 Kasım 2022 tarihinde, başkan yardımcılığı görevi döneminden kalan bazı 'gizli bilgilerin olduğu çok az sayıda belgenin' bulunduğunu dile getirmişti.

Söz konusu belgelerin 'kilitlenmiş bir dolapta' olduğunu söyleyen Sauber, belgeler bulunur bulunmaz Başkan Biden'ın avukatlarının Beyaz Saray ve ulusal arşivler ile ilgili olan kurumlarla irtibata geçtiğini duyurmuştu.

ABD Başkanı, ofisinden gizli belgeler olduğunu duyduğunda 'çok şaşırdığını' ifade ederek belgelerin içeriğine ilişkin bilgi sahibi olmadığını belirmişti.



Trump'ı eleştirmişti

Biden, FBI ajanlarının geçtiğimiz 8 Ağustos tarihinde eski ABD Başkanı Trump'ın Palm Beach'te yer alan Mar-a-Lago malikanesinde gerçekleştirdikleri aramada gizli belgelerin ortaya çıkması üzerine, "Biri nasıl bu denli sorumsuz olabilir?" değerlendirmesinde bulunmuştu. 

Donald Trump'ı bu hususta eleştiren Joe Biden'ın da evinden gizli belgelerin çıkmasının ardından Cumhuriyetçiler Biden'a karşı eleştirilerinin dozunu daha da artırdı.

Adalet Bakanlığı mevzubahis belgelere dair incelemesine devam ediyor.

Yorumlar (0)