ABD'de fakirler evden çıkarılmıyor

ABD'de yapılan araştırmalar sonucu sağlık sigortası olmayan vatandaşların evlerini kaybetme riskinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

DÜNYA 23.10.2019, 15:11
ABD'de fakirler evden çıkarılmıyor

Abraham Maslow’un psikolojide iyi bilinen bir teori olan ihtiyaçlar hiyerarşisine göre insanlar sağlıklarından ancak ve ancak yiyecek ve barınak ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra endişeleniyorlar. Amerika'da ise bu durumun tam tersi söz konusu. Amerikan Halk Sağlığı Dergisi'ndeki son araştırmaların sonucuna göre, sağlık sigortası olmayan ABD vatandaşlarının evlerini kaybetme riski daha yüksek. Dergide, fakirler için düşük maliyetli bir sağlık hizmeti olan Medicaid'e daha az erişim sağlanan eyaletlerdeki evden atılma oranlarının Medicaid'e daha ulaşılabilir olan eyaletlerden daha yüksek olduğu tespit edildi.

Araştırma, temelde Obamacare olarak bilinen 2010 yılındaki Uygun Bakım Yasası'nın geçişiyle alakalı. Barack Obama’nın sağlık bakım reformunun dayanaklarından biri, Medicaid’in kapsamının federal yoksulluk seviyesinin yüzde 138’ine varan yetişkinlere kadar genişlemesiydi. Ancak 2012'de ABD Yüksek Mahkemesi, federal hükûmetin eyaletleri katılmaya zorlayamayacağına karar vermiş, bunun üzerine pek çok Cumhuriyetçi vali ve yasama organı kayıtsız kalmayı seçmişti.

Bazı eyaletlerdeki kapsamın genişlemesiyle birlikte yapılan araştırmayla programın sağlık, yoksulluk ve finansal refah ölçütleri üzerindeki etkisi incelenebiliyor.

Columbia Üniversitesi'nden araştırmacılar, Medicaid’in ev sahipleri tarafından evden çıkarılma oranları üzerindeki etkisini inceledi. Princeton Üniversitesi'ndeki bir araştırma grubundan elde edilen verileri kullanan araştırmacılar, 2013-2016 yılları arasında Medicaid'in kapsamını genişleten eyaletlerdeki evden atılma/çıkarılma oranlarının, 1.000 hanede 17'den 14'e düştüğünü tespit etti. Sağlık programının kapsamını genişletmemeyi seçen eyaletlerde ise böyle bir değişiklik söz konusu değil.

Araştırmacılar, nüfus ve diğer değişkenleri kontrol ettikten sonra, Medicaid genişlemesinin yıllık yaklaşık yüzde 7'lik bir azalmaya denk, 1.000 hane başına 1,16 daha az evden çıkarılma vakasıyla ilişkili olduğunu ortaya koydu.

Medicaid'in neredeyse tüm sağlık bakım masraflarını karşıladığı göz önüne alındığında, Medicaid programına girenlerin kira masrafları dahil diğer ihtiyaçları için de daha fazla paraları oluyor. Böylece kiracıların maruz kaldığı evden çıkarılma vakalarının büyük çoğunluğu da engellenmiş oluyor.

Genel manzara bakıldığında ise fakir Amerikalıların altıda birinin sağlık hizmeti kapsamı dışında olduğu belirtiliyor. 2020 başkanlık kampanyaları yoğunlaştıkça, önde gelen üç Demokrat başkan adayı Elizabeth Warren, Joe Biden ve Bernie Sanders, Medicaid'i Obama'nın denediğinden daha fazla genişletmeyi planlıyor. Bu isimlerden birinin kazanması durumunda ise karşılacağı engel aynı gibi: Cumhuriyetçilerin kontrolündeki bazı eyaletlerin Medicaid'in kapsamını genişletmeye karşı olması. Böyle oldukça, kırmızı (Cumhuriyetçi) eyaletler Amerika'daki en yüksek evden çıkarma oranlarına sahip olmaya devam edecek.

Yorumlar (0)