ABD'de "en soğuk Noel" hazırlığı: Kutup havası etkili oluyor

Ulusal Hava Durumu İdaresi (NOAA) tarafından yapılan şiddetli soğuk ve yoğun kar uyarısının ardından en az 4 bin uçuş iptal edilmişti. Şiddetli fırtına ve yükselen okyanus suları sebebiyle ABD'nin kıyı kesimindeki yerleşim bölgelerinde su baskınları yaşandı. Uzmanlar, hafta sonu hava sıcaklıklarının bazı bölgelerde eksi 50 dereceye inebileceği uyarısında bulundu.

DÜNYA 23.12.2022, 23:22 25.12.2022, 12:06 Hakan Öksüz
ABD'de "en soğuk Noel" hazırlığı: Kutup havası etkili oluyor

ABD'deki meteoroloji servisleri, son yılların en sert kış koşullarının yaşanacağı uyarısını yapmıştı. Ülkenin birçok gölgesinde etkili olması beklenen yoğun kar yağışları nedeniyle en az 4 bin uçuş iptal edilmişti. Yetkililer, Noel tatiline çıkmayı düşünen vatandaşları uyarmıştı.

Dondurucu soğuklarla gelen kar fırtınası, ABD'yi vurdu. Yükselen deniz suları, taşkınlara yol açtı. New Jersey'nin kıyı bölgesinde yer alan birçok iş yeri, ev ve hastaneyi su bastı. Hudson Nehri'nin taşması nedeniyle birçok araç hasar gördü. 

Okyanustan taşınan dalgalar, caddelere zarar verdi

Yükselen okyanus sularından dolayı Brooklyn ile Queens'te de birçok araç ve evin zarar gördüğü kaydedildi. Kuvvetli rüzgarla okyanustan taşınan dalgalar, kıyı bölgesine zarar verdi.
Ulusal Hava Durumu İdaresi (NOAA), kuzey kutbundan gelen ve ülkenin kıyılarında etkili olan dondurucu soğuklarla ilgili bilgi verdi. Özellikle ülkenin doğusunda etkisini artıran şiddetli soğukların, hafta sonu boyunca süreceği kaydedildi.

On yıllar sonraki en soğuk Noel 

Meteoroloji uzmanlarına göre önümüzdeki günlerde ABD genelini etkisi altına alacak olan kutup soğukları, en az 100 milyon insanı doğrudan etkileyecek. On yıllar sonra ABD'deki en soğuk Noel dönemi yaşanacak.

Eksi 50 derece görülebilir

NOAA'dan gelen bilgilere göre ülkenin bazı bölgelerinde hafta sonu hava sıcaklıkları eksi 50 dereceye kadar inecek. Tedbir alınmaması durumunda bir insanın bu soğuklarda en fazla 5 dakika hayatta kalabileceğini aktaran NOAA, ABD'de yaşayan kişileri uyardı.

Yorumlar (0)