ABD'de eleştiriler şiddetleniyor: Trump doktorları umursamadı

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle vaka sayısının yaklaşık üçte birine ev sahipliği yapan ABD’nin önde gelen doktorlarından Anthony Fauci, ülkede daha erken önlemler almayı teklif ettiğini ama hükümetin bunu reddettiğini öne sürdü. Fauci, ABD’nin şu an içinde bulunduğu kötü duruma ABD Başkanı Donald Trump’ın politik hesaplaşmaları yüzünden düştüğünü ima ederek Trump’a yönelik eleştirilerin dozunu artırdı.

DÜNYA 13.04.2020, 14:52
ABD'de eleştiriler şiddetleniyor: Trump doktorları umursamadı

Beyaz Saray Covid-19 ile Mücadele Görev Gücü'nde yer alan ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci’nin CNN’e verdiği bir röpörtajda şubat ayında yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı karantina önerdiğini ancak teklifinin reddedildiğini söylemesiyle Başkan Donald Trump şiddetle eleştirilmeye başlandı.

İmmünülog Fauci, ABD’de daha erken sosyal mesafe uygulamasına geçilmiş olsaydı yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında ülkede daha fazla insanın hayatının kurtulacağını açıkladı.

"Fauci'yi kov"

Doktor Fauci, röportajının ardından kısa sürede sosyal medyada gündem oldu. Doktoru eleştirmek icin açılan #FireFauci (Fauci’yi Kov) etiketini kullanarak Twitter hesabından paylaşım yapan Trump, eski kongre adayı DeAnna Lorraine'nin şu sözlerini retweetledi: "Fauci diyor ki, ABD Başkanı daha çok hayatın kurtarılması için erkenden tıp uzmanlarını dinledi. Çünkü, Fauci 29 Şubat'ta insanlara endişelenecek bir şey olmadığını ve ABD halkına genel olarak bir tehdit oluşturmadığını söylüyordu. Fauci’yi kovma zamanı."

ABD Başkanı ayrıca, eski kongre adayının gönderisini paylaşırken eleştirilere yanıt olarak “insanlar hastalığı konuşmadan çok önce” Çin'den uçuşları yasakladığını kaydetti.

Doktor Fauci dün CNN’de yayınlanan "State of the Union" adlı programda "Daha önce birçok kez söylediğim gibi, biz bu konuya tamamen sağlık açısından yaklaşıyoruz. Biz yetkililere tavsiyelerde bulunuruz, bunlar bazen değerlendirilir bazen de dikkate alınmaz” şeklinde konuşmuştu.

"Erken önlem alınsaydı..."

Fauci, Programın Sunucusu Jake Tapper’ın "Eğer daha erken davranılsaydı, daha fazla hayat kurtarılır mıydı?" sorusunu "Mantıksal olarak öyle, bunu kimse inkar edemez. Eğer daha erken önlem alınsaydı daha fazla hayat kurtarılabilirdi ancak bu tür kararların alınması karmaşıktır" şeklinde cevaplamıştı.

ABD’de salgının görülmeye başladığı Şubat ayında her şeyin kapatılmış olması halinde bugünkü durumun daha iyi olacağını söyleyen Fauci, "o zamanlar bu öneriler değişik nedenlerden dolayı reddedildi" dedi.

"NYT'nin haberi sahte"

Bunun yanı sıra, New York Times’ta yayımlanan makalede de, ABD Başkanı Trump’ın potansiyel salgın hakkında çok önceden uyarıldığı halde bürokrasideki iç bölünme, planlama eksikliği ve kendi içgüdülerine olan inancı nedeniyle uyarılara zamanında cevap veremediği öne sürülmüştü.

Trump, attığı ikinci tweette “ New York Times’ın haberi tıpkı “kağıdın” kendisi gibi sahte. Çin uçuşlarını yasakladığımda, diğerlerinden daha hızlı hareket ettiğim için eleştirildim. Sağlık ve İnsan Hizmetleri Sekreteri Azar bana çok geç olana kadar bir şey yapmamı söyledi. Senato üyesi Peter Navorra’nın da görüşü aynıydı” paylaşımını yaptı.

Yorumlar (0)