ABD'de bir ilki başarmıştı: Müslüman vekil ihraç edildi

ABD'de Temsilciler Meclisinde gerçekleştirilen oylamada, İsrail'i hedef alan eleştirileri sebebiyle Müslüman Demokrat Milletvekili Ilhan Omar'ın Dış İlişkiler Komitesinden ihraç edilmesine karar verildi. Omar, ülkedeki ilk başörtülü vekil olarak da biliniyor.

DÜNYA 03.02.2023, 00:55
ABD'de bir ilki başarmıştı: Müslüman vekil ihraç edildi

Cumhuriyetçilerin çoğunluğa sahip olduğu Kongrenin alt kanadı olan Temsilciler Meclisinde gerçekleştirilen oylamada, 211 'hayır'a karşı 218 'evet' oyuyla Somali asıllı Minnesota Temsilcisi Ilhan Omar'ın Dış İlişkiler Komitesinden ihraç edilmesine karar verildi.

Cumhuriyetçiler, İsrail'in birtakım politikalarını eleştiren Ilhan Omar'ın 'antisemitik yorumlarda bulunduğu' gerekçesiyle komiteden çıkarılması yönünde oy verdi.



"Konuşmayı sürdüreceğim"

Omar, oylamadan evvel gerçekleştirdiği konuşmada, Cumhuriyetçilerin Müslümanlara ve dünyanın bazı bölgelerinden ten rengi farklı olan insanlara 'olağan şüpheli' olarak yaklaştığını kaydederek, ABD'nin ilk siyahi başkanı olan Barack Obama'nın 'gizli Müslüman' şeklinde suçlandığını örnek verdi.

"Hedef gösterilmeme şaşıran biri var mı? Bir şekilde ABD dış siyaseti hakkında konuşma yapmaya layık görülmememe şaşıran biri var mı?" diyen Ilhan Omar, Kongreye susmak amacıyla gelmediğini, komitede olmasa bile dünyanın dört bir köşesinde adaleti arayanlar için konuşmayı sürdüreceğini belirtti. 



Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Omar'ın komiteden ihracının 'siyasi bir gösteri' olduğunu belirtti ve ABD halkına zarar verdiğini ifade etti.

Yorumlar (0)