ABD'de bir ilk: Liderlik koltuğuna siyahi isim

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin 3 Ocak 2023'te göreve başlayacak olan ABD Kongresi'nde yeniden aday olmayacağını duyurmasının akabinde, Demokratlar Hakeem Jeffries'i yeni liderleri olarak seçti. Jeffries, ABD Kongresi tarihinde Temsilciler Meclisi veyahut Senato'daki herhangi bir partinin lideri olarak seçilen ilk siyahi oldu.

DÜNYA 30.11.2022, 23:25 01.12.2022, 17:52
ABD'de bir ilk: Liderlik koltuğuna siyahi isim

ABD Temsilciler Meclisi'nde 3 Ocak tarihinde yeni başlayacak olan dönemde çoğunluğu Cumhuriyetçilere kaybeden Demokratlar, yeni liderlerini seçti.

Nancy Pelosi'nin 20 senedir sürdürdüğü liderlik görevine yeniden aday olmayacağını duyurmasının akabinde, tek aday New York Temsilcisi Jeffries, yeni lider olarak seçildi.

Jeffries, ABD Kongresi tarihinde Temsilciler Meclisi veyahut Senato'daki herhangi bir partinin lideri olarak seçilen ilk siyahi oldu.

Hakeem Jeffries kimdir?

New York eyaletindeki Brooklyn bölgesinde 4 Ağustos 1970 tarihinde dünyaya gelen ve avukatlık yapan Jeffries, 2013 senesinden beri Temsilciler Meclisi mensubu. 

Uzun bir süredir 'Nancy Pelosi'nin veliahtı' olarak da anılan Jeffries, bahse konu mecliste çeşitli komitelerde görev aldı. 

Tayvan'a yaptığı ziyareti infiale yol açmıştı

Pelosi, 17 Kasım tarihinde Temsilciler Meclisi'nin çoğunluğunun Cumhuriyetçilere kaptırılmasının akabinde yeniden Demokratların liderliği için adaylığını koymayacağını açıklamıştı.

Pelosi'nin, geçtiğimiz ağustos ayında Tayvan'ı ziyareti sebebiyle Çin ve ABD arasında gerilim tırmanmıştı.

Tayvan'ı egemenlik sahası olarak nitelendiren Pekin yönetimi, ABD'li üst düzey bir siyasi yetkilinin ziyarette bulunmasının Tayvan'ın bağımsızlığını savunan hükümeti cesaretlendirici bir eylem olacağını iddia ederek ziyarete karşı durmuş ancak Pelosi'nin uyarılara karşın yaptığı ziyaret gerilimi doruğa ulaştırmıştı.

Çin birlikleri, ziyaretin akabinde Tayvan etrafında askeri tatbikatlar yapmaya başlatmış, bir hafta boyunca devam eden tatbikatlar fiili abluka oluşturmuştu. Gerçek mühimmat ve silahların kullanıldığı tatbikatlar esnasında Çin ana karasından fırlatılan güdümlü füzeler, Tayvan yakınlarına düşmüştü.

ABD'de gündemi meşgul eden siyasi şiddet olaylarının son kurbanı geçtiğimiz 28 Ekim tarihinde Pelosi'nin eşi Paul Pelosi olmuştu.

Zanlı David DePape, Nancy Pelosi'nin San Francisco'daki evine girmiş ve eşinin başına çekiçle vurarak ağır şekilde yaralamıştı.

DePape'nin saldırı esnasında, "Pelosi nerede?" diyerek bağırdığı ve Paul Pelosi'yi bağlamaya çabalayarak "Şimdi karını bekliyoruz." dediği belirtilmişti.

Gözaltına alınan 42 yaşındaki zanlı hakkında, devlet görevlisini hedef aldığı için 20 sene, eşine yönelik saldırı için ise 30 seneye değin hapis cezası talep edilirken, Paul Pelosi taburcu edilmişti.


(Pelosi)

Yorumlar (0)