ABD'de ara seçim: Senato'da kontrol demokratların

ABD’de, valilikler ve Kongre üyeliği başta olmak üzere eyalet ve yerel pozisyonlar kapsamıdna 8 Kasım'da yapılan ara seçimlerde sonuçların belli olmadığı eyaletlerde oy sayımı bıçak sırtında sürüyor. Demokrat aday Catherine Nasto, Nevada'da rakibini geride bırakarak Senato'da çoğunluğu elde etti.

DÜNYA 13.11.2022, 12:58 14.11.2022, 08:08
ABD'de ara seçim: Senato'da kontrol demokratların

ABD'de 8 Kasım'daki ara seçimin ardından Nevada eyaletinden gelen gayri resmi sonuçlara göre, Demokrat aday Catherine Cortez Nasto, Cumhuriyetçi Adam Laxalt'ı geçerek çoğunluğu sağladıı. 

Demokratlar, Kongre'nin üst kanadı Senato'da şu ana kadar 50 koltuk kazandı ve Senato Başkanı Kamala Harris'in oyuyla çoğunluğu elde etmiş oldu. Öte yandan Georgia'da 6 Aralık'ta yapılan seçimi de Demokratların kazanması durumunda, Senato'daki koltuklarını korumanın haricinde koltuk sayısını artıracaklar.

Demokratlar, Nevada’da valilik koltuğunu kaybetti

Dün Arizona’da, Demokrat Mark Kelly, Cumhuriyetçi Blake Master’ı mağlup ederek senatodaki koltuğunu korumuştu.

Kelly’nin zaferiyle Cumhuriyetçilerle beraber Demokratlar da 49 koltuk sayısına ulaştı.

ABD Kongresinde çoğunluğu elde etme yarışının dışında sonuçların çok yakın devam ettiği eyaletlerdeki valilik mücadelesi de sürüyor. Eski Başkan Donald Trump’ın, Nevada’da destek verdiği Cumhuriyetçi Joe Lombardo, Demokrat rakibi eyaletin Vali Steve Sisolak’u koltuğundan etmeyi başardı.

Bu ara seçimlerde Sisolak, koltuğunu Cumhuriyetçi rakibine kaptıran tek Demokrat vali olarak öne çıktı.

Arizona'da Demokratlar önde

Arizona’da süren valilik yarışında ise Demokrat Katie Hobbs, 31 bin oy farkıyla Cumhuriyetçi Karı Lake’in önünde gidiyor.

Eyaletteki Prima ve Maricopa bölgelerinde, postayla ulaşan yaklaşık 350 bin oyun sayımına devam edildiği belirtilirken, sonuçların en erken bu hafta başında açıklanabileceği belirtiliyor.

8 Kasım'da ABD’de gerçekleşen seçimlerde halk, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin tamamıyla 100 koltuklu Senatodaki 35 koltuk için sandığa gitti. Senatodaki 6 yıllık süresini bitiren 36 Demokrat ile 29 Cumhuriyetçi, seçimlere girmedi.

36 eyaletin valisi ABD ara seçimlerinde tekrar belirlenirken, ülkede şu ana kadar Demokratların 23, Cumhuriyetçilerin 25 valisi bulunuyor.

Yorumlar (0)