ABD'de adaylık yarışı tam gaz devam ediyor!

Demokrat Partili başkan aday adaylarının birlikte televizyona çıktığı programda New York eski Belediye Başkanı Mike Bloomberg, diğer başkan aday adaylarının hedefi oldu.

DÜNYA 20.02.2020, 09:29
ABD'de adaylık yarışı tam gaz devam ediyor!

ABD'de 2020 başkanlık seçimlerine hazırlıklar tam gaz devam ediyor. Demokrat Partili başkan adayının belirleneceği ön seçimlerde en son aday adayı olan New York eski Belediye Başkanı milyarder Michael Bloomberg, katılmaya hak kazanan aday adaylarının çıktığı canlı tartışma programına konuk oldu.

Tartışmaya kimler katıldı?

Las Vegas'ta düzenlenen ve NBC'den canlı yayınlanan programa ilk ön seçimlerde üst sıralarda bulunan Vermont Senatörü Bernie Sanders, South Bend eski Belediye Başkanı Pete Buttigieg, Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren, ABD eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Minnesota Senatörü Amy Klobuchar katıldı. Bloomberg ise tartışma programına ilk defa katılmış oldu.

Tartışma sırasında büyük çoğunlukla sağlık reformu, ülkedeki radikal gelir adaletsizliği, iklim değişikliği, göçmen karşıtı yasalar ve benzer konular tartışırken her adayın tüm konulara yaklaşımının birbirinden farklı olduğu görüldü. Canlı tartışma programına ilk kez katılan Bloomberg ise programın başlangıç anından itibaren rakiplerinin yoğun eleştirilerinin odağı oldu.

Bloomberg tüm adayların eleştirisine hedef oldu

New York Belediye Başkanlığı yaparken azınlıkların ayrımcılığa maruz kalmasına sebep olan çeşitli politikaları yüzünden ağır eleştiriye tutulan Bloomberg, yayın sırasında o dönem aldığı kararların suçla mücadele için alındığını söyledi ve azınlık gruplardan özür diledi.

Kadınları aşağılayan sözleri yüzünden özellikle Massachusetts Senatörü Warren tarafından çok sert bir şekilde eleştirilen Bloomberg, kadınları taciz ettiği ve aşağıladığı iddiaları hakkındaysa oldukça tartışma yaratan bir söz söyledi. Warren'ın "Kadınlarla neden gizlilik anlaşması imzaladınız?" sorusuna "O kadınlar en fazla bazı şakalarımadan hoşlanmadılar, hepsi bu" ifadeleriyle katılımcıların ve izleyicilerin tepkisini çekti.

En zenginlerden Bloomberg, gelir adaleti için söz verdi

ABD'nin en zengin insanlarından biri olan ve seçim kampanyası için kendi cebinden 400 milyon dolar harcayan Mike Bloomberg, başkan seçilirse kanunlara tam olarak uyacağını ve şeffaf şekilde çalışacağını ve servetindeki her doların vergisini verdiğini söyledi. Gelir adaletsizliği konusundaki tartışma yaratan karakterlerden biri olan Bloomberg, seçildiği takdirde düşük ve orta gelirli gruplar için çalışacağını söyledi.

Bloomberg, kadınlara yönelik negatif ayrımcılık yaptığı iddialarına karşı ise New York Belediyesi ve kendi şirketinde kadınların çalışma ortamlarından memnuniyeti ve kadınların üst düzey görevlerdeki çalışma oranlarını paylaştı.

Demokrat Parti aday adayları, ülkenin zenginlerinden alınan vergilerin oranlarının artırılması konusunda benzer fikirlere sahip olurken ülkenin sağlık sistemi hakkında nasıl bir adım atılacağı konusunda ise kesinlikle uzlaşmaya varamadı.

Ön seçimlerde şu ana kadar ne oldu?

ABD'de kuvvetli ihtimalle mevcut Devlet Başkanı Donald Trump'ın karşısına çıkacak Demokrat Partili adayı belirleyecek ön seçimler 3 Şubat'ta başlamıştı. Iowa eyaletinde yapılan ve sonuçların açıklanması konusunda büyük sorunlar yaşanan seçimlerde South Bend eski Belediye Başkanı Buttigieg, Senatör Sanders'ı kıl payı geçerek kazanmıştı. 11 Şubat'taki New Hampshire ön seçimini ise Sanders ilk sırada tamamlarken Buttigieg az farkla ikinci olmuştu.

Ön seçimler, 22 Şubat'ta Nevada'da ve 29 Şubat'ta Güney Carolina'da yapılarak devam edecek.

Yorumlar (0)