ABD Çin'in "kur manipülatörü"nü kaldırdı

ABD, Çin ile yeni bir ticaret anlaşması yapmak üzere. ABD, ağustos ayında "kur manipülatörü" olarak ilan ettiği Pekin üzerinden bu suçlamayı kaldırdı.

DÜNYA 14.01.2020, 06:59 14.01.2020, 07:07
ABD Çin'in "kur manipülatörü"nü kaldırdı

Çin'in "kur manipülatörlüğü" yaptığına dair karar Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığının kongreye sunduğu Amerika Birleşik Devletleri'nin Büyük Ticari Ortaklarının Makro Ekonomik ve Döviz Politikaları Raporu'nda ortaya çıktı. 

ABD'nin Büyük Ticari Ortaklarının Makro Ekonomik ve Döviz Politikaları Raporu'nda, izlenen 20 büyük ekonomiden hiçbirinin kur manipülasyonuna kalkışmadığı belirtilirken, İsviçre'nin izleme listesine eklendiği belirtildi.

Çin, Japonya, Kore, Almanya, İtalya, İrlanda, Singapur, Malezya, ve Vietnam'ın takip edilmeye devam edileceği kaydedilen "ABD'nin Büyük Ticari Ortaklarının Makro Ekonomik ve Döviz Politikaları Raporu"nda, Çin ile ilgili, “Çin, şeffafiyet ve hesaplanabilirliği teşvik ederken, rekabetçi devalüasyonlardan kaçınmak için önemli vaatlerde bulundu." ifadeleri kullanıldı. 

Son aylarda Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasında devam eden ticaret anlaşması kapsamında "Birinci Aşama Anlaşması" çerçevesinde, Çin'in döviz ve kur konuları da dahil olmak üzere birçok alandaki ticari ve ekonomik rejimlerinde önemli yapısal reformlar yapmasının şart koşulduğu belirtilen "ABD'nin Büyük Ticari Ortaklarının Makro Ekonomik ve Döviz Politikaları Raporu"nda, şunlar belirtildi:

"Çin ayrıca döviz kurları ve dış dengelere ilişkin gerekli bilgileri yayımlamayı kabul etti. Aynı zamanda eylül ayının başlarında dolar/yuan paritesi 7,8'e kadar düştükten sonra ekim ayında yükselmeye başladı ve şu anda 6,93 civarında işlem görmektedir. Bu bağlamda, Hazine Bakanlığı Çin'in artık kur manipülatörü olarak tanımlanmasına gerek kalmadığına karar verdi."

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, ağustos ayında Çin'den ithal edilen 300 milyar dolarlık ürüne yüzde 10 gümrük vergisi koyunca, Pekin de 2008 finansal krizinden bu yana 7 seviyesinin altında gezinen dolar/yuan paritesini 7'nin üzerine çıkarmıştı. Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı ise bunun üzerine Çin'i "kur manipülatörü" ilan etmişti. 

Yorumlar (0)