ABD, Çin ile Uygur Türklerini görüşecek

ABD ve Çin heyetleri arasında başlayan Alaska toplantısında Uygur Türklerinin durumu da görüşülecek.

DÜNYA 19.03.2021, 10:12 19.03.2021, 16:27
ABD, Çin ile Uygur Türklerini görüşecek

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, açıklamasında Çin heyeti ile Pekin'in Sincan bölgesinde Uygur Türklerine karşı yapılan uygulamalarını toplantıda gündeme getireceklerini söyledi.

Blinken, ayrıca Çin'in Hong Kong ve Tayvan'a ilişkin yönelik politikalarını da ele alacaklarını ifade etti.

“Çin, küresel düzeni tehdit ediyor”

Çin’in attığı politik adımların kürsel düzeni tehdit ettiğini kaydeden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin ve ABD devletlerinin kendilerine özgü siyasi rejimlere sahip olduklarını ancak küresel ekonomi ve iklim konularında her iki ülkenin de ortak faydalarda buluşabileceğini dile getirdi.

Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi ise küresel istikrarın sağlanması noktasında ABD ve Çin'in önemli sorumlulukları olduğunu belirtti.

Toplantı tartışmalı başladı

ABD ile Çin heyetleri arasındaki Alaska görüşmeleri tartışmalı başladı. Çin Dışişleri Bakanı Yang, Hong Kong olayları sebebiyle ABD'nin uyguladığı yaptırımları eleştirdi.

Blinken'in siber güvenlik konularını da hatırlatması ve toplantıda gündeme alacaklarını söylemesi üzerine ise Yang, ABD'nin siber ihlaller konusunda dünya ülekeleri arasında birinci olduğunu belirterek, "ABD bu konuda başkalarını suçlayamaz." dedi.

ABD'nin Çin'e yönelik gündeme getirdiği suçlamalara da cevap veren Yang, ABD'yi kast ederek, Çin'in rejimleri devirmeyi, işgalleri ve başka ülkelerin insanlarını öldürmeyi kabul etmediğini söyledi.

“ABD ve Batı uluslararası kamuoyunu temsil etmiyor"

ABD'nin önce kendi demokrasisini dünyaya ihraç etmeyi bırakması ve kendi imajını değiştirmesi gerektiğini kaydeden Çinli Bakan, ABD vatandaşlarının kendi ülkelerine olan demokrasiye inançlarının çok az olduğunu ifade etti.

Batı dünyası ve ABD’nin uluslararası kamuoyunu temsil etmediğini savunan Yang, ABD’nin evrensel değerlerden bahsetmesini eleştirdi.

ABD’nin Çine’e yönelik suçlamalarını kabul etmeyeceklerini dile getiren Yang, bu durumun iki ülke arasındaki ilişkileri zora soktuğunu da aktardı.

Çin’e yönelik yaptırımlarla Çin’i alt etmenin imkânsız olduğunu savunan Bakan Yang, ülkesinin bu tür yaptırım tehditlerine boyun eğmeyeceğini söyledi.

Yang, ayrıca konuşması bitmeden basının dışarı çıkarılmak istenmesine ise tepki gösterdi.

Yorumlar (0)