ABD, Çin'e meydan okuyor: Dev savaş yatırımı!

ABD Deniz Kuvvetlerinin, 22 milyar dolarlık 9 Block V denizaltı ihalesini General Dynamics şirketine verdiği bildirildi. Ülkenin bu yatırımı Çin'e karşı üstünlük sağlamak amacıyla yaptığı belirtiliyor.

DÜNYA 04.12.2019, 11:34 04.12.2019, 11:36
ABD, Çin'e meydan okuyor: Dev savaş yatırımı!

ABD Deniz Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, Donanma Deniz Sistemleri Komutanlığının 2 Aralık günü 8'i Virginia Sınıfı Taşıma Modüllü olmak üzere 9 Blok V ihalesini General Dynamics Electric Boat şirketine verdiği kaydedildi. 

Açıklamada, "İhaleye ek olarak 1 Virginia sınıfı denizaltı gemisi opsiyonu dahildir. Block V ihalesinin bedeli 2019'dan 2023 mali yılları arasında sabit fiyat ve teşvik ücretleri olmak üzere 22.2 milyar dolardır." ifadelerine yer verildi. 

Deniz Kuvvetleri Genel Sekreter Vekili Thomas Modly, denizaltıların ABD donanmasının önemli bir bileşeni olduğunu ve bu ihale ile ABD'nin küresel ölçekte denizlerde güç kazanacağını vurguladı. 

"Deniz altında üstünlük kazanılmasına imkân sağlayacak"

Denizaltı Programlarından Sorumlu Subay Tuğamiral David Goggins, Block V Virginia ve Virginia Sınıfı Taşıma Modüllü denizaltılarının, donanma için "denizaltı kabiliyetinde bir çağ atlamak" anlamına geldiğine dikkat çekti. Goggins, söz konusu tasarım değişiminin, filoya deniz altında üstünlük kazanılmasını sağlama imkânı tanıyacağını bildirdi. 

Çin'e karşı üstünlük hedefleniyor

Virginia Sınıfı Taşıma Modülleri ile gemilerin 12 Tomahawk füzesi kapasitesini 40'a çıkaracağı ifade edilirken, ABD'nin bu yatırımı Çin'e karşı üstünlük sağlamak için yaptığı belirtiliyor.

Şu anda ABD donanmasında18 Virginia sınıfı denizaltı yer alırken, 10 Block IV denizaltının da inşa edildiği kaydedildi. 

Virginia sınıfı denizaltıları, normal bir denizaltının yüzdüğünden daha derin sularda yüzebilme kapasitesine sahip. Aynı zamanda taaruz gemileri ve denizaltıları, ağır savaş gemilerine karşı da kullanılabiliyor. 

Yorumlar (0)