ABD, BMGK'yı takmadı! Yeniden yaptırım uygulayacak

Washington yönetimi, İran ile gerçekleştirilen nükleer anlaşma dâhilinde BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) kaldırdığı yaptırımları tekrar uygulayacağını duyurdu. 

DÜNYA 20.09.2020, 09:38
ABD, BMGK'yı takmadı! Yeniden yaptırım uygulayacak

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) ile İran arasında gerilim yaşanmaya devam ediyor. 

BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) kararlarına aldırış etmeyen Washington yönetiminden yeni bir hamle geldi.

ABD (Amerika Birleşik Devletleri), İran ile gerçekleştirilen nükleer anlaşma dâhilinde BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) kaldırdığı yaptırımları tekrar uygulayacağını bildirdi. 

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Dışişleri Bakanı olan Mike Pompeo, İran'a yönelik yeni yaptırımlara dair bir açıklamada bulundu. 

"Tavizler, onlara güç kazandırıyor"

Pompeo, İran'ın JCPOA'da (Ortak Kapsamlı Eylem Planı) yer alan maddelere riayet etmediğini ileri sürerek, tavizlerin bu tarz rejimlere her zaman güç kazandırdığını ifade etti. 

Bu sebeple Washington yönetimi olarak BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) kaldırdığı yaptırımları yeniden yürürlüğe koyduklarını kaydeden Pompeo, İran ile gerginliğin tırmanmasına neden olacak açıklamalar yaptı.

"BMGK silah yaptırımlarını uzatmadı"

Pompeo, İran'ın JCPOA'da (Ortak Kapsamlı Eylem Planı) yer alan yükümlülükleri uygulamadığını ve BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) İran'a yönelik silah yaptırımlarını uzatmadığını belirterek, Washington yönetiminin böyle bir karar almak zorunda kaldığını söyledi.

BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) İran'a karşı eylemsizliği nedeniyle söz konusu ülkenin 18 Ekim günü konvansiyonel silahlar almasının kolaylaşacağını aktaran Pompeo, bunun gerçekleşmesini önlemek için gerekeni yaptıklarını ifade etti. 

"İran'ın uranyum zenginleştirmesine yasak getirilmeli"

Pompeo, belirtilen yaptırım kararlarına uymaları için bütün BM (Birleşmiş Milletler) ülkelerine çağrıda bulunarak, bu karara göre İran'ın uranyum zenginleştirmesine yasak getirilmesi, balistik füze geliştirmesinin ve test yapmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. 

"İran'a destek verenlere de yaptırım uygulanacak"

BM (Birleşmiş Milletler) ülkelerinin buna riayet etmemesi ve İran'ın yanında yer alması halinde söz konusu ülkelere de yaptırım tehdidinde bulunan Pompeo, söz konusu yaptırım kararının uluslararası istikrar ve güvenlik için alındığına dikkat çekti.

Pompeo, 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma ile İran'ın uluslararası topluluğa katılmadığını aktararak, mollaların Irak, Suriye, Yemen ve Lübnan'da katliam ve kaosu artırdığını kaydetti. 

Ne olmuştu?

ABD (Amerika Birleşik Devletleri), İran'ın JCPOA'da (Ortak Kapsamlı Eylem Planı) ifade edilen uranyum stokunu geçtiğini iddia etmiş, BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) da buna aldırış etmediğini belirtmişti. 

Fakat İtalya, Almanya ve Fransa ile diğer üye ülkeler, ABD'nin (Amerika Birleşik Devletleri) yaptırım kararlarını kabul etmemiş, İran ile diyalog kurmaktan yana olduklarını söylemişlerdi. 

Yorumlar (0)