ABD Başkanı Joe Biden'dan skandal 'soykırım' kararı

Biden, 1915 olaylarına ilişkin olarak gerçekleştirdiği açıklamasında, "Her sene bugün Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında yaşamını yitirenleri anıyoruz ve böyle bir zulmün bir daha meydana gelmemesi için taahhüdümüzü yeniliyoruz." dedi.

DÜNYA 24.04.2021, 19:02 25.04.2021, 12:56
ABD Başkanı Joe Biden'dan skandal 'soykırım' kararı

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarına dair yazılı bir açıklama gerçekleştirdi.

"1,5 milyon Ermeni katledildi"

Biden, söz konusu açıklamasında, "Her sene bugün Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında yaşamını yitirenleri anıyoruz ve böyle bir zulmün bir daha meydana gelmemesi için taahhüdümüzü yeniliyoruz. 24 Nisan 1915 tarihinden başlayarak, Ermeni toplum liderleri ve entelektüellerinin Osmanlı kuvvetleri tarafından İstanbul'da tutuklanmasıyla, 1,5 milyon Ermeni hudut dışı edildi, öldürüldü ya da yok etme kampanyası ile ölüme yürütüldü." sözlerini sarf etti.

Açıklamasında, Ermenice 'büyük felaket' anlamına gelen 'Meds Yeghern' kelimesini de kullanan ABD Başkanı, "Biz nefretin her türlüsünün çürütücü etkilerine karşı kuvvetli duruşumuzu sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Ermeniler, ülkemize zenginlik kattı"

Biden, 1915 olaylarından etkilenen çok sayıda kişinin ABD dahil dünyanın pek çok yerinde yeni hayat kurmak zorunda kaldığına işaret ederek, uzun senelerdir ABD'deki Ermenilerin ülkeye zenginlik kattığını belirtti.

Ermenilerin atalarının hikayelerini ABD topraklarına getirdiğini kaydeden Biden, "Ermeni toplumunun tarihine büyük bir saygı duyuyoruz. Bu acıyı net bir şekilde görüyoruz. Tarihi doğruluyoruz. Tüm bunları da suçu birilerine yüklemek için değil, bunun bir daha kesinlikle tekrarlanmaması için yapıyoruz." yorumunda bulundu.

"ABD halkı, Ermenilere büyük saygı duyuyor"

Biden, insan haklarına saygı duyulan, insanların emniyet ve onurları ile yaşadığı bir dünya inşa etmek için çaba sarf ettiklerini belirterek, "Dünyada bir daha acı yaşanmasını önleme hedefimizi tekrarlıyoruz. Dünyadaki bütün insanların uzlaşması ve iyileşmesi peşindeyiz. ABD halkı 106 sene evvel bugün başlayan soykırımın kurbanı olan Ermenilere büyük saygı duyuyor." dedi.

Yorumlar (0)