ABD Başkanı Biden: Tahliye uçakları, doğrudan ABD'ye gelmiyor

Afganistan'daki durum hakkında açıklamalar yapan ABD Başkanı Biden, tahliye uçaklarının ABD'ye doğrudan gelmediğini, geçiş üslerinde denetim yapıldıktan sonra uygun olanların ülkeye kabul edildiğini açıkladı.

DÜNYA 23.08.2021, 10:38 24.08.2021, 09:50
ABD Başkanı Biden: Tahliye uçakları, doğrudan ABD'ye gelmiyor

ABD Başkanı Biden, Afganistan'da Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinden sonra Afganistan'daki duruma ilişkin açıklamalar yaptı.

“Önceliğimiz ABD vatandaşlarını Afganistan’dan çıkarmak”

Önceliklerinin ABD vatandaşlarını, Afganistan’dan güvenli bir şekilde çıkarmak olduğunu belirten Biden, 14 Ağustos'tan beri 28 bin kişinin, son hafta sonu ise 30 saatte 11 bin kişinin tahliye edildiğini ifade etti.

4 farklı kıtada 2 düzineden fazla devlet ile çalıştıklarını aktaran Biden, Afganistan'dan insanların tahliye edilmesi için müttefiklerle beraber çalışıldığını kaydetti. Her şekilde tahliyelerin zor olacağını ifade eden Biden, kayıp ve acı olmadan insanları tahliye etmenin bir yolu olmadığını aktardı. 

Kabil'den kalkan uçakların ABD'ye doğrudan gelmeyeceğini dile getiren Biden, tahliye edilenlerle ilgili ilk başta araştırılma yapılacağını ve ABD için son 20 senede çalışan kişilerin ABD’ye kabul edileceğini bildirdi. Biden, tahliye uçaklarının ABD’ye gelmeden evvel geçiş ülkelerindeki ABD ordusuna bağlı üslere iniş yaptığını ve bu bölgelerde denetim yapıldıktan sonra ABD’ye gelmeye uygun olan kişilerin kabul edildiğini ifade etti. Biden "Son 20 senede bize destek olan Afganları, memnuniyetle ABD’deki yeni evlerinde karşılayacağız." açıklamasını yaptı.

“Afganistan’dan çekilmek doğruydu”

Afganistan'daki işlemlerin 31 Ağustos'tan sonrasına uzamasını beklemediklerini belirten Biden, güvenli bölgenin Kabil Havalimanı etrafında genişletildiğini aktardı. Bölgeden tahliye kapasitesinin artırılması amacıyla çeşitli ülkelerdeki ticari havayollarının uçaklarını bu işlemler için ayırmaya gönüllü olabilicekleri bir uygulamanın aktif duruma getirileceğini kaydetti.

Biden, Afganistan’la ilgili "alınması gereken bir karar" olduğunu ve daha fazla ABD’liyi görmemeye kararlı olduklarını bildirdi. ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin "doğru bir karar" olduğunu ifade ederek Afganistan'da biraz daha kalmanın hiçbir anlamı olmayacağını söyledi.

"Kimseye güvenmiyorum"

Taliban'ın ABD'ye bir saldırı düzenlemeyeceğine yönelik garanti aldığını, fakat Taliban da dahil "kimseye güvenmediğini" belirten Biden, belli şartlar altında ve davranışlarına bağlı olarak, Taliban'a karşı uygulanacak yaptırımları destekleyebileceğini ifade etti.

Yorumlar (0)