ABD Başkanı Biden'a anket şoku: Afganistan süreci hezimeti getirdi

Afganistan'dan çekilme sürecinin ardından ABD’de yapılan anketler, Biden’ın Demokrat Partisi’nin, 2022'deki ara seçimlerde çoğunluğu elinde tutma şansını zora soktuğunu gösteriyor. 

DÜNYA 04.09.2021, 12:06
ABD Başkanı Biden'a anket şoku: Afganistan süreci hezimeti getirdi

Henüz başkanlık koltuğunda bir yılını dolduramayan ABD Başkanı Biden’ın, başkanlığının onayına ilişkin yapılan anketlerdeki oranlar hızla düşüşe geçti.

Son anketlerde 6 puanlık sert düşüşü

ABD’de yapılan son ankette, bir ay içinde Biden’ın "başkanlığını onaylayanların" oranı 6 puan düşerek yüzde 49’dan yüzde 43’e kadar geriledi. Aynı ankette ortaya çıkan daha şaşırtıcı nokta ise Joe Biden’ın "başkanlığını onaylamayanların" oranında beliren yüzde 7'lik artış oldu. Bir önceki ay, Biden’ın başkanlığını onaylamayanların oranı yüzde 43 civarındayken bu oran yeni anketle birlikte yüzde 51’e çıktı.

Ara seçimlerin en önemli göstergeleri olan başkanların onay oranlarına yönelik ankette, Demokratlar için kötü bir detay daha var. Ankete katılanların yüzde 41’i, Başkan Biden’ın yaptıklarını "kesinlikle onaylamadıklarını" ifade ederken, yalnızca yüzde 19’u " onayladığını" dile getirdi.

“Ara seçim, Demokratlar için felaket”

Kasım 2022’de yapılacak ara seçimlere ilişkin pek çok uzman, ortaya çıkan oranları, "Demokratlar için felaket" olarak değerlendirirken, bunun temel sebepleri arasında artan enflasyon, istihdamın yeterince sağlanamaması, Afganistan’dan çekilme aşamasında ortaya çıkan hezimet gösteriliyor.

ABD'li ünlü araştırma şirketi Gallup'un anketinde, onay oranı yüzde 50'nin altında kalan ABD başkanlarının partilerinin, Temsilciler Meclisi'nde ara seçimlerde ortalama 37 sandalye kaybettiği, yüzde 50'lerde olan başkanların partilerinin ortalama 14 sandalye kaybı yaşadığı aktarılıyor.

Eski Başkan Donald Trump iktidarında da Trump’ın onay oranı, yüzde 40 civarındayken 2018 yılı ara seçimlerinde Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi Parti, 40 sandalye kaybetmiş ve çoğunluğu Demokratlara kaptırmıştı.

ABD ara seçimlerinde Temsilciler Meclisi'nin bütün sandalyeleri, Senato'nun üçte ikisi seçime açılıyor. 2020 yılındaki seçimlerde Demokratlar kongrenin her iki kanadında da çoğunluğu sağlamıştı.

Yorumlar (0)