ABD basınında gündem ara seçim: "Trump hüsrana uğradı"

ABD'de yapılan ara seçimlerde Demokratların performansı, beklentileri aştı. ABD basını, seçimde açık ara fark atarak Kongre'deki üstünlüğü kolay şekilde ele geçireceğini düşünen Cumhuriyetçi Parti'nin hüsrana uğradığını yazdı. Yeniden güçlü bir figür olarak ortaya çıkmaya çalışan Donald Trump'ın, seçimlerin baş başa gitmesinden memnun olmadığı belirtildi. İşte ara seçimlerin gölgesindeki ABD'de son durum...

DÜNYA 10.11.2022, 10:10 11.11.2022, 08:03 Hakan Öksüz
ABD basınında gündem ara seçim: "Trump hüsrana uğradı"

ABD halkı, dün yapılan ara seçimler için sandık başına gitti. Kongre'nin iki kanadı olan Senato ve Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ele geçirmek için yarışan Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, sandalye sayısında öne geçmek istiyor. ABD basını, ara seçimlerle ilgili yayınlar yapıyor. Medyada yer alan haberlere göre ara seçimlerin sonuçları, Demokratları sevindirecek. Eski ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhuriyetçiler için ise seçimin gidişatının "kötü" olduğu belirtiliyor.

Obama'nın mitingleri, gidişatı değiştirdi

Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde edecek olan tarafın, Cumhuriyetçi Parti olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Beklentilerin tersi yönünde seçimde güçlü bir direniş sergileyen Demokratların, Senato'daki sandalye sayısında öne geçebileceği konuşuluyor. Aradan yıllar geçmesine rağmen halen daha Demokratların en parlak temsilcilerinden biri olan eski ABD Başkanı Barack Obama'nın sahalara çıkarak miting yapmasının, seçimin gidişatını ciddi biçimde etkilediği konuşuluyor.

The Washington Post: "Demokratların performansı, beklentilerin üzerinde"

ABD basını, seçimlerin gidişatına ilişkin farklı yorumlarda bulundu. Son günlerde rüzgârın Demokratların tarafına döndüğünü aktaran The Washington Post, "Demokrat adaylar, beklentilerin üzerinde performans sergiliyor. Bu durum, Kongre'deki sandalye sayısını dengede tutuyor." ifadelerine yer verdi. Haberde, halen daha popülerliğini kaybetmeyen Barack Obama'nın meydanlara çıkarak halka seslenmesinin, seçim yarışını kızıştırdığı belirtiliyor.

New York Times: "Kırmızı dalga değil, dalgacık!"

New York Times ise büyük umutlarla seçime giden Cumhuriyetçi Parti'de ciddi bir hayal kırıklığının yaşandığını bildirdi. Kongre'deki çoğunluğu elde etmek için yapılan yarışın baş başa gittiğini aktaran New York Times, haberlerinde "Cumhuriyetçiler, seçimde 'kırmızı dalga' beklentisi içindeydi. Bunun yerine 'dalgacık' ile yetinmek zorunda kaldılar." ifadelerini kullandı. 

"Trump için felaket"

Eski Başkan Donald Trump'ın ara seçimlerde yeniden siyasi bir figür olarak ortaya çıkması, ABD basınında geniş yankı uyandırdı. Biden'ın ilerleyen yaşının ve Cumhuriyetçi Parti içindeki desteğini kaybetmesinin, Trump'ın 2024 seçimlerinde aday olma arzusunu güçlendirdiği konuşuluyor.

The Washington Post'a göre Cumhuriyetçilerin kahramanı olarak yeniden ortaya çıkmaya çalışan Trump, ara seçimde ilk sonuçların gelmesiyle büyük bir darbe aldı. Bu sonuçların Trump için "felaket" olduğu kaydedildi. New York Times ise Florida'nın Cumhuriyetçi Valisi Ron DeSantis'in yükselişine dikkat çekerek, "2024 seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olabilir. DeSantis'in yükselişi, Trump'ı memnun etmiyor." değerlendirmesinde bulundu. 

Resmi olmayan sonuçlara göre seçimin gidişatı nasıl?

Seçimlerin sonuçları henüz netleşmedi ancak Associated Press, resmi olmayan sonuçlar hakkında paylaşımlar yapmaya başladı. Gelen ilk sonuçlara göre Senato'da Cumhuriyetçiler 49, Demokratlar ise 48 sandalye kazandı. Mevcut durumda sandalye sayısının 50-50 şeklinde dağıldığı, 51'inci koltuğa sahip olan tarafın üstünlüğü ele geçireceği kaydedildi. Bunun için Arizona, Georgia ve Nevada gibi eyaletlerden gelecek sonuçların beklendiği belirtildi. 

Temsilciler Meclisi'nde ise ilk belirlemelere göre Cumhuriyetçiler, 204 sandalye kazandı. Demokratların ise kesinleşmiş 176 sandalyesi bulunuyor. 218 sandalyeye ulaşan tarafın, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu sağlayacağı hatırlatılıyor.

Yorumlar (0)