ABD basını: Osmanlı'nın sonundan bu yana en güçlü müdahale oldu!

New York Times gazetesi, Türkiye'nin Libya'da desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı güçlerin, darbeci Halife Hafter'in planlarını bozduğunu belirterek, Ankara'nın ülkede rolüne dikkat çekti. Gazete, Ankara'nın başarısına ilişkin, "Osmanlı İmparatorluğu'nun sonundan bu yana petrol zengini Kuzey Afrika ülkesinde en güçlü müdahaleydi." ifadelerini kullandı.

DÜNYA 23.05.2020, 10:22 23.05.2020, 10:25
ABD basını: Osmanlı'nın sonundan bu yana en güçlü müdahale oldu!

ABD basını, Libya'da Türkiye'nin desteğiyle başkent Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH), darbeci Halife Hafter'e karşı önemli başarılar elde etmesini değerlendirdi. 

New York Times gazetesinin "Türkiye, Libya'da belirleyici olarak ortaya çıktı" başlıklı haberinde, ülkedeki Türk destekli güçlerin, Halife Hafter'e karşı art arda hızlı zaferler kazandığı ve bu durumun darbeci Hafter'in müttefikleri Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) zor bir seçimle karşı karşıya bıraktığı ifade edildi. 

"Türkiye, belirleyici bir güç olarak ön plana çıktı"

Libya'nın batısında bu hafta Türk destekli güçlerin elde ettiği zaferlerin, Halife Hafter'in hedeflerine ağır bir darbe vurduğu belirtilen haberde, Türkiye'nin bölgede üstünlük için savaşan yabancı güçler arasında belirleyici bir güç olarak ön plana çıktığına dikkat çekildi. 

Haberde, Türk ateş gücünün destek verdiği Libya ordusunun, Vatiyye Askeri Üssü'nü ele geçirdiği ve Rus hava savunma bataryalarını ortadan kaldırmak amacıyla insansız hava araçlarını kullandığı anımsatıldı. 

"Osmanlı'nın sonundan bu yana petrol zengini Kuzey Afrika ülkesinde en güçlü müdahaleydi"

Başarılı sonuçların, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ocak ayında asker ve silahlı insansız hava aracı (SİHA) gönderene kadar darbeci Hafter tarafından kuşatılmış olan Birleşmiş Milletler (BM) destekli Trablus hükümeti için çarpıcı bir geri dönüş olduğu kaydedildi. 

Gazete, Ankara'nın başarısını, "Osmanlı İmparatorluğu'nun sonundan bu yana petrol zengini Kuzey Afrika ülkesinde en güçlü müdahaleydi." olarak nitelendirdi.

Öte yandan, Avrupa Dış İlişkiler Konseyi tarafından yayınlanan bir brifingin başlığının da "Şimdi Türkiye'nin Libya'sı" olduğu bildirildi. 

Yorumlar (0)