ABD basını duyurdu: Rusya, o ülkeden altın mı kaçırıyor?

Amerikan haber kanalı CNN International, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı finanse edebilmek ve ekonomik gücünü koruyabilmek için Sudan’dan altın kaçırdığını iddia etti. 

DÜNYA 01.08.2022, 15:53 01.08.2022, 15:57
ABD basını duyurdu: Rusya, o ülkeden altın mı kaçırıyor?

CNN International, çok konuşulacak bir iddiayı izleyicileri ile paylaştı. Rusya’nın, Wagner özel askeri birliğini kullanarak Sudan’dan altın kaçırdığını öne süren dünyaca ünlü haber kanalı, son 1,5 yılda 40 tona yakın altınını Rusya’ya götürüldüğünü duyurdu. Sudan’dan kaçırılan altınların Ukrayna savaşını finanse edebilmek için kullanıldığı vurgulanan haberde, “Rusya, ülke içi ekonomisini muhafaza edebilmek için de bu altınları kaçırma kararı aldı” ifadelerine yer verildi.  

Altınları uçaklarla Rusya’ya taşıdılar

İddiaya göre Rusya, Sudan’ın başkentinde yer alan Hartum Havaalanı’ndan son 1,5 sene içerisinde 16 defa altın kaçırdı. Altınların uçaklara depolanarak Rusya’ya götürüldüğü iddia edilen haberde bazı Sudanlı yetkililerin bu duruma engel olmaya çalıştığı ancak Rus yanlısı Sudan iktidarının bu duruma göz yumduğu kaydedildi. Dünyanın en büyük 3’üncü altın üreticisi olan Sudan’da yaşandığı iddia edilen bu durum, Batı dünyasında büyük ses getirdi.

Rusya destekli darbeciler, geçen sene iktidara gelmişti

Sudan’dan Rusya’ya taşınan altınlara karşılık Moskova hükümetinin Sudan’a askeri destek verdiği belirtilirken, iktidarın da gücünü korumasına yardımcı olduğu vurgulandı. Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan Amerikan uzmanlar, Sudan’da 2021 yılında askeri darbe olduğunu ve darbecilerin Rusya tarafından desteklendiğini hatırlattı. 

Rusya’nın 10 senedir Sudan’dan altın kaçırdığı iddia edildi

Rusya’nın altın operasyonunu yöneten isim de ortaya çıktı. İddiaya göre Rus oligark Yevgeni Prigozin, bu işin için Moskova tarafından özel olarak görevlendirildi. 61 yaşındaki Prigozin, Wagner başta olmak üzere hakkında pek çok kafa karıştırıcı iddia bulunan çeşitli oluşumların kontrolünü elinde tutuyor. Rusya’nın yaklaşık olarak 10 senedir Sudan’dan altın kaçırdığı iddia edilirken, bugüne kadar ne kadar altının ülke dışına çıkarıldığı ise bilinmiyor. 

Yorumlar (0)